LEDER: Det helt ufattelige

 

  Foto: FOTO: MARTE KRISTIANSEN

Fra den første meldingen kom onsdag kveld om funnet av to drepte i en leilighet på Mortensrud, tok det bare noen timer før tragedien var kjent for hele Norge. En familiefar hadde drept sin kone, deres nyfødte baby og døtrene på sju og ni år. Før han tok sitt eget liv.

Det er en så grusom melding at det vil ta lang tid før man klarer å ta innover seg rekkevidden av ugjerningen. Her har et menneske brutalt drept alle sine nærmeste, sine egne barn og sin egen kone. Hvorfor er det ingen som forstår, og kanskje får vi aldri vite det heller.

Les også: Dette vil prege hele skolemiljøet

Timer etter at meldingen om hendelsen har preget alle nettaviser og nyhetssendinger på tv og radio, skal et helt lokalsamfunn prøve å håndtere sorgen og sjokket. Foreldre skal følge sine håpefulle til skolen og forklare hva som har skjedd. Hvorfor Narim og Nesrin ikke er på skolen og aldri kommer tilbake. Hvorfor politiet er på skolen og flaggene vaier på halv stang.

Det er en krevende oppgave å fortelle barn hva som har skjedd, når man skal balansere dette med å fortelle hva som har skjedd, uten å komme med utbroderende detaljer. Barn forventer og fortjener svar når noe slikt har skjedd. En hel skole og et helt lokalsamfunn på Mortensrud har mistet skolevenninner og naboer som var godt likt og som de fleste vil huske som gode og hyggelige naboer.

Hva som skjer når en mann kan begå en så grusom handling vet man ikke, selv om forskning på familiedrap begått av menn viser til to hovedforklaringer: at man har mistet forsørgerevnen eller har alvorligeøkonomiske problemer, eller at kvinnen ønsker seg ut av forholdet.

Men i denne saken vet man foreløpig lite om motivet. Og det er ikke til å unngå at folk stiller seg spørsmålet: hvorfor? Det ligger i menneskets natur når små barn rammes av en slik tragedie, og ugjerningsmannen er den som skulle beskytte familien mot vonde ting.

Nå håper vi Mortensrud finner sammen i sorgen og at man kanskje også kan ha et håp om finne ut hva som har skjedd. Det blir en uansett en tung høst for elevene ved Stenbråten skole, og det er viktig at alle tar seg tid til å svare på de spørsmålene barna måtte ha i denne tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.