LEDER: «Dødsulykker har åpenbart ingen avskrekkende effekt»

 

  Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Må det skje en dødsulykke før vi lærer? Det kan nesten se sånn ut. For hvert eneste år er dessverre resultatene av Aksjon Skolevei triste tall. 2012 er intet unntak. På én dag fikk 61 sjåfører reaksjoner fra politiet, da de hadde kontroll ved Abildsø skole. Mange av sjåførene snakket i mobiltelefon, enda fler kjørte uten sikkerhetsbelte, mens de aller fleste kjørte for fort. På skoleveien til hundrevis av unger.

Hva er det som gjør at vi mer enn gjerne utsetter ungene våre for å bli påkjørt på skoleveien? Hvorfor synes vi det er greit å kjøre bil uten sikkerhetsbelte, mens vi sender tekstmelding på samme vei som seksåringene går til skolen? Hvem er disse sjåførene som synes det er uproblematisk å kjøre for fort på veier, der veimyndighetene har bestemt at det ikke skal kjøres fortere enn 30 kilometer i timen?

Les om forseelsene som ga flere tusenlapper i bot første skoledag

LEDER: «Foreldre utgjør den største trusselen mot trygge skoleveier»

Antakelig skyldes ikke lovbruddene som blir avdekket på Aksjon Skolevei et bevisst valg om å utsette små barn for fare. Men det gjør det ikke noe bedre at man ubevisst – antakelig i en stresset hverdag – velger å droppe trafikksikkerhet, uavhengig av om det er myke eller harde, unge eller gamle trafikanter på veien. Det finnes nemlig ingen unnskyldning for hvorfor man velger å bryte veitrafikkloven.

Dødsulykker har åpenbart ingen avskrekkende effekt, med mindre den rammer i indre krets. Hvem av oss har vel ikke lest notiser i avisa om dødsulykker i trafikken, uten å en gang heve et øyenbryn. Ulykker med alvorlige personskader får knapt noen notis i det hele tatt – det skjer jo hele tiden. At årsaken til disse ulykkene ofte skyldes uforsvarlig kjøring gjør neppe inntrykk, ettersom det altså på én enkelt skolevei, én enkelt dag, gis 61 reaksjoner for nettopp uforsvarlig kjøring.

Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å la barna gå til skolen. En oppfordring dittOslo.no også tok til orde for nylig. Men med de ferske tallene fra Aksjon skolevei er det fristende å advare foreldre mot, snarere enn å anbefale dem, å la seksåringene ta beina fatt. Håpet er at politiet fortsetter å holde trykket oppe på aksjonene. Reaksjonene må ikke isoleres til skolestart, de må fortsette inntil vi kan garantere ungene våre trygge skoleveier.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

LES OGSÅ:

Toppåsen får skryt for trafikkarbeid

Frykter trafikkulykker på Uranienborg

– Seksåringer er én meter høye ...

Derfor bør barna gå til skolen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.