*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Eksempel til etterfølgelse

  Foto: FOTO: LARS ROAR RUD

Den siste tiden har det blitt brukt store ord i integreringsdebatten i Oslo. Dessverre har de ikke alltid vært av de gode. Ord som ghetto, rasisme og fremmedfrykt har igjen kommet på den språklige banen, og de har spesielt rammet østkanten – naturlig nok kanskje, det er tross alt her det bor flest minoritetsspråklige.

Imidlertid løper man en stor risiko ved å føre en debatt der man fjerner seg mer og mer fra den egentlig misjon – å øke forståelse og samhold mellom religioner og kulturer.

Da er det gledelig å lese saken om Masjid Bilal-moskeen i Trondheimsveien. Moskeen ble starta i 2005, i et gammelt butikklokale. I følge moskeen selv var de ikke klar over at man trengte en reguleringsendring for å drive forsamlingslokale. I tillegg fikk moskeen støyklager fra naboer. Da reguleringsendringssaken til slutt kom på bordet, ville bydelsutvalget si nei.

Saken kunne endt her. Med manglende dialog, manglende forståelse for hverandre og nok et ledd i en misforstått debatt.

Heldigvis gjorde den ikke det. Ap-politiker Paal Haavorsen tok selv kontakt med moskeen og fikk igang dialog. Misforståelser ble oppklart. Det viste seg at moskeen allerede har justert seg og tilpasset seg nabolaget. De er lydhøre og ønsker å være et positivt tilskudd i sitt nærmiljø.

Støyklagene viser seg også å være av nyere dato, og dukket først opp i omreguleringssaken. Så hvorfor er ikke de såkalte «støyklagene» kommet opp tidligere? Man kan saktens undre seg. «Støyen» blir også et paradoks, all den tid vi her snakker om en sterkt trafikkert vei, med trikk, buss og biler som dundrer forbi. Aktiviteten i moskeen blir da som den berømte dråpen i det store havet.

Østkantavisa synes moskeer har sin rettmessige plass i vår by, på linje med både menighetshus, synagoger og andre forsamlingshus. Retten til å utøve sin religion ligger fast, uavhengig av hva slags religion det er snakk om. Bydelsutvalget fortjener ros for at de har tenkt grundig gjennom saken, og til slutt fattert en klok avgjørelse. De velger å bygge bro framfor å spille på frykt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.