*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «En epoke i Nordstrands Blad er over»

Hjemme har Gunnar Pedersen et enormt arkiv med lokalhistorie. – I denne bunken ligger grunnlaget for en del av de Aktuell Historie-artiklene jeg ikke har fått laget, sier han. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Da jeg tiltrådte som redaktør i Nordstrands Blad i 2005 var det en person jeg fikk beskjed om jeg måtte treffe med en gang. Gunnar Pedersen var hentet inn av min forgjenger Ivar Brynildsen fire år tidligere for å formidle lokal historie til leserne, og hadde rukket å bli en av de mest populære innslagene i avisen.

Det gode samarbeidet har fortsatt, og etterhvert ble også drømmen om å utgi Aktuell Historie i bokform realisert. Gjennom 12 år har det blitt flere hundre avissider fra Gunnars hånd, som har gledet alle som er opptatt av den lokale identiteten og historien i denne flotte delen av Oslo.

Årganger av gamle Nordstrands Avis, Nordstrands Blad, Akersposten og Nordstrand Østre Aker Blad med flere har vært en kilde til mange av historiene. Og Gunnar har en egen evne til å finne gullet blant gråsteinen.

For oss avisfolk er hendelsene og nyhetene noe vi forholder oss til hver dag. Kåre Valebrokk har skildret medias oppgave som å «skjære en tynn skive av evigheten og holde den opp mot lyset». I vår travle hverdag der vi stadig må velge ut hvilke historier og nyheter vi skal fortelle.

LES OGSÅ: Denne mannen har skrevet seg inn i vår lokale historie

Som lokalavis forsøker vi etter beste evne å sette et kritisk søkelys på lokalmiljøet og fortelle om det som trenger fokus og oppmerksomhet. Samtidig som vi skal fortelle de gode historiene om idrettsglede, kultur- og foreningsliv. Eller om hva som skjer innenfor vårt lokale næringsliv og i lokalpolitikken.

Gunnar Pedersen har gjort en kjempeinnsats for å gi nytt liv til disse historiene fra gamle dager. I en alder av 83 år slipper han yngre krefter til. Men først skal den populære lokalhistorikeren gjøres stas på når siste bok i serien Aktuell Historie lanseres i november.

Det lokalhistoriske stoffet blir ikke borte fra Nordstrands Blad selv om Gunnar gir seg. Ivar Sekne er en kjent mann for alle i vårt område, og han har heldigvis sagt seg villig til å være vår nye formidler av lokal historie. Vi kommer tilbake med en nærmere presentasjon av ham når tiden nærmer seg for oppstart av hans nye spalte i august.

tore bollingmo Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør

LES OGSÅ: Dyslektikeren som ble skribent

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.