*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: En evig diskusjon

 

  Foto: ARKIVFOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

«Vi mislykkes ikke, men vi trenger at helsemyndighetene kommer på banen», er budskapet til stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, i denne ukas avis. Han snakker om kampen mot de åpne rusmiljøene. Dessverre er ikke Stølens ønske nytt.

LES OGSÅ: «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»


Allerede i 2008 var Stølen høyt på banen og ropte på andre politiske virkemidler enn politi og straff i arbeidet med rusmiljøene. For den evige klappjakten på hovedstadens vanskeligstilte, på asylsøkere som livnærer seg på å selge hasj eller «hvermansen», som bruker noen hundrelapper på alternative – og ulovlige – rusmidler er like nyttesløs, som den er kostbar.

Så lenge de ansvarlige politikere ikke tar konsekvensene av det både ulike organisasjoner og politiet selv erfarer, vil lite eller ingenting skje med de åpne rusmiljøene. Det er en situasjon som er alvorlig langt utover dårlig politisk regnskap.

For de menneskelige konsekvensene er i ytterste konsekvens fatale. I «beste» fall risikerer man at de aller vanskeligst stilte blir utsatt for vold, fornedrelse og store psykiske og fysiske lidelser. Det er en situasjon man bare kan undres over at politikere har samvittighet til å bevitne.

ARILD KNUTSEN:Rusavhengige blir trua av politiet

For å øke jagingen av narkomane eller de som selger brukerdoser har alene ingen effekt. Annet enn å bruke millioner av skattekroner. I steden er det nødvendig at både helse- og integreringsmyndigheter kommer på banen. Rusmiljøene i Oslo er langt mer komplekse enn at det foregår et enkelt lovbrudd hver gang det selges/kjøpes narkotika. Her står asylsøkere og papirløse innvandrere og selger brukerdoser med narkotika, og her står syke mennesker og kjøper den eneste medisinen de kjenner – narkotika.

KÅRE STØLEN: Oslo skal ikke ha synlig narkohandel

IVER STENSRUD: Vil avkriminalisere narkotika

Ingen av dem forsvinne ved at man dømmes til bøter eller fengselsstraffer. De rusavhengige er like syke i fengselet, noe økt handel med narkotika i fengslene vitner om.

Løsningen er i steden både enkel og vanskelig. Den er kompleks i sin natur, men enkel i sitt initiativ – det handler om å ta realitetene inn over seg framfor å la det gå politisk prestisje i et ensidig fokus på forbrytelse og straff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.