LEDER: En festival-hovedstad

Er du kulturinteressert er Oslo stedet å være denne måneden. Oslo har lange tradisjoner for å være festivalhovedstaden på sensommeren, og det er en rolle byen klarer med bravur. Senest i helga som var beviste Øyafestivalen hvorfor Oslo er Norges musikkhovedstad framfor noen. Med 40.000 publikummere, drøyt hundre konserter kan fallgruvene være mange, men Øya-ledelsen styrte med stø hånd utenom samtlige. Som pressesjef Jonas Prangerød selv påpeker er publikummet på Øya erfarne konsertgjengere, som vet hvordan man skal oppføre seg.

Det samme gjelder de andre festivalene som preger hovedstaden i tida som kommer. Både Oslo Jazzfestival, Oslo Kammermusikkfestival, Granittrock, Oslo Fashion Week, Kongene på Haugen, Film fra Sør og Ibsenfestivalen skal i løpet av de nærmeste månedene glede tusener av kulturglade Oslo-folk, og dersom man skal følge tradisjonen, vil det hele forløpe uten verken bråk, fyll eller andre problemer.

Vi velger å tro at det er fordi hovedstadens kulturpublikum – som strekker seg langt utover å være noen form for «kulturelite» – setter pris på at noen arrangerer gjennomførte og velorganiserte festivaler for dem. Det viser seg at kvalitet selger. Og det er nettopp det som gjennomsyrer kultur-hovedstadens mange arrangementer i månedene som kommer. Noen er relativt nye, noen er litt eldre og flere har tradisjoner som strekker seg en årrekke bakover. Felles for dem alle er at de tilbyr publikum kvalitet, og samlet sett et bredt spekter av ulike kultursjangre.

Og i
en større sammenheng er disse arrangementene med på å gjøre Oslo til en bedre by å bo i. Det blir som med små barn – gi dem noe å gjøre, så de holder seg unna bråk. Erfaringen fra helgas Øyafestival viser nettopp det. Når daglig rundt 10.000 publikummere skal «slåss» om de samme drosjene, de samme ståplassene på siste bussen hjem og de smale fortauene kunne man gjerne tenke seg at det ble håndgemeng både en og to ganger. I steden var det en nærmest ekstatisk stemning i gatene både mot Grønland, Gamlebyen og Sentrum – med fornøyde festivalgjengere, som hadde fått valuta for pengene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.