RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

LEDER: En håpløs kamp?

Fire år etter "barcode" bla lansert kjemper fortsatt beboerne i Gamle Oslo for å redde stumpene i Bjørvika. Er det en håpløs kamp?

Det er fire år siden sjokket først rammet beboere i indre øst. Fire år siden forslaget om de så kalte «barcode»-byggene ble lansert.

Siden den gang har folkemøter, charetter, politikeropprop og medieoppslag i utall – også her i Østkantavisa – preget debatten. Sjelden har byutvikling skapt så store overskrifter og så mange engasjerte meninger som med Bjørvika-utviklingen.

Likevel er snart den fullstendige «barcode»-rekka nå en realitet. For høye rop og folkeaksjoner ble glatt oversett, da det politiske spillet gjorde det hensiktsmessig for SV og Ap å støtte byrådspartiene i utbyggingen i Bjørvika, i hver sine saker. SV sikret barcode, mens Ap sikret høydene, og vips var den opprinnelige planen for utbygging vedtatt.

Og det er nettopp slike politiske spill, som sikrer flertall i mange kontroversielle saker. Selv om bydelsutvalget var aldri så enig om å gå mot den voldsomme utbyggingen, som de fryktet ville skygge for store deler av den eksisterende bydelen, hjalp det lite når moderpartiet kjøpslår i Rådhuset. Bjørvika-utbyggingen har fått gå sin ufortrødne gang, med flertallet i Rådhusets velsignelse, mens beboernes utrettelige kamp mer eller mindre var forgjeves.

Torsdag kveld var Bjørvika igjen oppe til debatt. En rekke organisasjoner hadde tatt initiativ til møtet, der overskriften var «Bjørvika – hva kan ennå gjøres?». Det er prisverdig.

For mange av disse organisasjonene har tapt langt flere slag i Bjørvika, enn de har vunnet. Likevel gir de seg ikke, og nå er det på tide at debatten blir husket også når avgjørelsene skal tas.

For beboerorganisasjonen ønsker nå å få det beste ut av Bjørvika. De ønsker en fortsatt debatt om Munch-museet og de ønsker at Bjørvika skal løftes i valgkampen. Flere tar også til orde for at man må oppheve den utbyggingsavtalen som ligger der.

Det er ikke nødvendigvis sikkert at beboerne har rett, men det er nå en gang sånn at det er de som må leve tettest på konsekvensene av den massive utbyggingen. De fortjener kanskje bedre belønning for sitt ekte engasjement enn å bli sablet ned i et politisk spill?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere