RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «En menneskerett å bo i Oslo?»

Det koker i boligmarkedet. Setningen har vi hørt mange ganger, det sensasjonelle denne gangen er at det koker selv om det er juli og ferietid. Vanligvis får boligmarkedet en solid dupp i juli, men slik har det altså ikke vært i år.Færre boliger har vært til salgs, men for dem som har tatt sjansen på å selge har juli blitt en fest. De har nemlig fått godt over takst, og ferske tall viser at boligprisene økte med opp mot én prosent fra juni til juli.

Ser man på juli i år sammenliknet med i fjor økte prisene med sju prosent generelt, og nesten ti prosent for leiligheter. Var du for eksempel så heldig åsikre deg en Obos-leilighet på rundt seksti kvadratmeter i fjor sommer kan du glede deg over at du har tjent en netto årslønn mot å kjøpe i år. Dette er selvsagt godt nytt for dem som allerede er i boligmarkedet, enten man skal selge eller bare kan nyte godt av tanken på verdiøkningen av egen bolig.

LES OGSÅ: Kjøpte du i fjor kan du ha tjent en årslønn

For dem som står på utsiden av boligmarkedet blir juli nesten gråere enn regnværet som har preget årets sommermåneder.

For la oss nå si at man er en familie på fire, som ønsker seg en fireromsleilighet. Selv i Oslos billigste bydel, Søndre Nordstrand, må du da regne med å punge ut rundt 3-4 millioner kroner. Da må du ut med omtrent 600.000 kroner bare i egenkapital, eller la oss da si to nett årslønner. De færreste har råd til å spare seg opp til det.

LES OGSÅ: Dobbelt så dyrt på Frogner som på Søndre Nordstrand

Kritiske røster sier det ikke er en menneskerett å bo sentralt. Og nei, ingen kan kreve å få bo på fem rom og kjøkken i indre by. Men når vi altså regner ut at de færreste har mulighet til å skaffe seg bolig selv i ytre by, ja, hva er alternativet da? Vi kan jo ikke kaste noen ut av byen, og med tanke på at nabokommunene til Oslo øker i takt med hovedstaden er neppe det heller gode alternativer.

Løsningen blir at mange må fortsette å leie. Det setter nødvendigvis et urimelig høyt press på leiemarkedet, som igjen presser prisene opp, opp, opp.

Men én løsning er ennå uprøvd, og den heter massiv utbygging. For årsaken til de høye prisene er at etterspørselen er langt større enn tilbudet. Herved går utfordringen til både myndigheter og utbyggere.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere