RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «En plass på laget betyr mer enn all verdens kommunale planer»


 
  Foto: Foto: Ine-Elise Høiby

I dag, mandag 29. juli 2013 er det nøyaktig hundre år siden Vaalerengen Idrættsforening ble stiftet. Hundre år etter at de første 27 medlemmene deltok på stiftelsesmøtet er idrettsforeningen mer aktuell enn noen sinne.

Riktignok hadde idrettsforeningen allerede vært i drift noen år, men da som Vaalerengens Ynglingeforening, der lektor og pastor Hans Møller Gasmann hadde samlet 25 gutter til å spille fotball. Bakgrunnen var at Gasmann mente de mange gutta som drev rundt i gatene på Vålerenga burde ha et fritidstilbud.

SEND DIN HILSEN TIL VIF PÅ HUNDREÅRSDAGEN HER!

Som tenkt, så gjort, og der de glade gutter spilte fotball – delt inn i et rødt og et blått lag – så nærmiljøet etterhvert behov for å gjøre det hele mer organisert. 15 år etter Gasmanns ynglingeforening ble startet møtte 27 beboere opp til en ekstraordinær generalforsamling i fotboldklubben i Kassesnekkeriet i Vålerenggata 29, for å danne klubben Spring, som skulle ha fotball, ski, friidrett og bryting som aktiviteter.

Etterhvert ble Vaalerengen Idrættsforeningn navnet – nå best kjent som Vålerenga eller VIF.

I dag driver klubben med fotball, håndball, basket, ishockey, ski og amerikansk fotball, men er nok desidert mest kjent for fotball, der de per dags dato har Oslos eneste eliteserielag. Likevel er det nok breddeidretten og det sosiale engasjementet rundt klubben, som må få æren for at klubben er høyt elsket av tusener, hundre år etter at den ble stiftet.

FØLG HUNDREÅRSFEIRINGEN HER: – Det beste med Vålerenga er at alle er fair med hverandre

Selv om klubben har markert seg betydelig på elitenivå i en årrekke, er det det store sosiale engasjementet, som gjør Vålerenga til en klubb for nærmiljøet og for Oslo. I disse dager har klubben blant annet en rekke lag i mange årsklasser på Norway Cup. I tillegg har de gjort et formidabelt arbeid mot rasisme, gjennom Vålerenga Mot Rasisme, og gjennom Jobbsjansen har VIF bidratt til at en rekke mennesker som har stått utenfor arbeidslivet har fått seg jobb.

Når Vålerenga feirer hundre år er det disse tingene som gjør at klubben nyter respekt godt utenfor egne supporterrekker. Det er derfor andre klubber i dag står langt fram i gratulasjonskøen, det er derfor byen hyller klubben i paradegaten Karl Johan 29. juli 2013, og det er derfor Vålerenga uten blygsel kan markedsføre seg som «Oslos stolthet».

På hundreårsdagen er det naturlig å se bakover, på alt som har vært. På sportslige opp- og nedturer, på kjente profiler, på meritter og bragder. Samtidig tilhører Vålerenga også framtida, og i dag tillater vi oss å hevde at VIF vil være en viktig bidragsyter til Oslos utvikling også i åra som kommer.

Lagets geografiske tilhørighet er i en bydel der hvert tredje barn anses som fattig, og med en innvandrerbefolkning på rundt 40 prosent. Den høye konsentrasjonen av sosiale utfordringer knyttet til blant annet fattigdom, integrering og rusi nærmiljøet gjør at Vålerenga Idrettsforening i en særstilling får betydning også sosialt.

SE VÅLERENGAS JUBILEUMSVIDEO HER

For fotball – og idrett generelt – knytter bånd på tvers av nasjonalitet og personlig inntekt. Vålerenga har rom for alle, og har sågar satt sin ære i at alle som vil skal få være med. En plass på laget kan gjøre mer for enkeltindivider enn all verdens kommunale planer og prioriteringer, og for barn som vokser opp på Vålerenga i dag, er trolig fotball, hockey og håndball langt viktigere integreringsfaktorer enn handlingsplaner for å løfte Tøyen, eller om Munch-museet skal ligge her eller der. Det er såre enkelt, men så viktig at det aldri må glemmes.

Nettopp derfor er det viktig at Vålerenga fortsetter å være synlig i lokalmiljøet, og at de også får midler til å videreutvikle både breddeidretten og det sosiale engasjementet rundt Vålerenga Mot Rasisme og Jobbsjansen. Vi håper dagen i dag kan bidra til å synliggjøre både elite, bredde og sosial satsning hos jubilanten.

Gratulerer med dagen, Vålerenga!

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere