RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leder: Ensom

Du trenger ikke være ensom selv om du er alene. I vår tid er vi antakelig mer alene enn tidligere, på grunn av den nye og moderne formen for kommunikasjon. Mobiltelefon og Internett er instrumenter som skaper rask kontakt, men også lite sosial omgang. Før ble avtaler holdt, og man ringte på hos venner eller familie for å hilse på.

Nå ringer folk på mobilen fem minutter før avtaletidspunkt, og avlyser eller utsetter. Vi ringer sjelden på noens dørklokke, uten å ha ringt på forhånd. Den raske og moderne livsstilen skaper ensomhet, men ensomhet er ikke noe nytt.

I denne utgaven av Lokalavisen hedres flere som i årevis har vært til stede for ensomme. Organisasjonen Telefonkontakt ble opprettet av Røde Kors, på initiativ fra den tidligere blomsterhandleren Hans Høegh 1971, etter at han har sett hvor mange, spesielt eldre og funksjonshemmede, som ikke har kontakt med omverdenen. Ofte hjelpeløse.

Noen dør uten at folk vet det. Høegh og Røde Kors' første samarbeid var "Operasjon brensel", i 1966. Et tiltak som gikk ut på å bringe brensel til eldre som ikke hadde råd til ved. Det var en ekstremt kald vinter i Oslo. Gjennom operasjonen, og menneskene Høegh traff, kom ideen om telefonvenner.

Ordningen, som er et tilbud til alle hjemmeboende eldre og uføre, går ut på at frivillige ringer brukere en gang i uken, til avtalt tid. Telefonkontakt er i dag et viktig verktøy i helsesektoren, og kan bryte en isolasjon skapt av ensomhet og bevegelseshemming. Organisasjonen får økonomisk støtte fra Sosial- og helsedepartementet, etter flere år og mange runder i byråkratiet.

Men uten de frivillige hjelperne i slike organisasjoner ville vårt velferdssamfunn stått for fall. Det offentlige tilbudet strekker til, og fanger ikke opp ensomhet. De frivillige gjør en fantastisk innsats. Det er noe å tenke på. Har du en eldre beboer i bygården som trenger hjelp med søppelet, eller synes det er hyggelig om du titter innom og sier hei? Er det en ufør i oppgangen ved siden av som kunne trenge hjelp til å handle? Vil du gjøre mer og organisere deg, finner du nummeret til Telefonkontakt i denne avisen. Det er lite som skal til. Hvem vet, en dag trenger du kanskje en håndsrekning selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere