*Nettavisen* Nyheter.

Leder: Er løpet kjørt?

 

Høyesterett har talt. Bystyrevedtaket i ambassadesaken er gyldig, etter at Høyesterett kom frem til at saken var godt nok opplyst uten den lovpålagte konsekvensutredningen. Samtidig sier Høyesterett i en bemerkning at ambassadens store tomtekrav var fravikelige.

I de ulike nyhetskanaler etter dommen var det ingen ansvarlige politikere som kunne stå frem og svare på hvorfor ambassaden må ha 40 mål tomt i Husebyskogen. Det er naturligvis vanskelig å svare på når det er dokumentert at det absolutte kravet var fravikelig. Den amerikanske ambassadøren begrunner på nytt, denne gangen i Nyhetskanalen, at de klarer seg med 20 mål i et industriområde i London fordi der får de bygge i høyden. Denne ambassaden er mer enn seks ganger så stor som den i Oslo.

Det er nok mange
Dette er ny informasjon som bystyremedlemmene aldri fikk da reguleringsvedtaket ble fattet. Det kunne heller ikke være særlig beroligende å se at byråd Merete Agerbak-Jensen på Dagsnytt 18 sist fredag ikke kunne gi noen begrunnelse for at ambassaden må ha 40 mål i Oslo, bortsett fra at det var ulike årsaker til dette.

Vi vet at det i bystyret vil komme et forslag om bygge- og deleforbud i Husebyskogen. Dette var også på trappene før saken kom til Høyesterett, men ble holdt tilbake i påvente av utfallet i rettssaken. Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Rødt er alle erklærte motstandere av lokaliseringen.

Spørsmålet er naturligvis om det er nok politisk mot i bystyret til å ta opp dette på nytt. Det er nok ikke alle som er like glade for å få dette i fanget i valgkampen. Særlig ikke Oslo Arbeiderparti, som har et helt annet synspunkt enn det partiet har sentralt. Stort lettere er det ikke for SV. Erik Solheims departement har vært ambassademotstandernes motpart og hadde faktisk mulighet for å gripe inn i saken på et tidligere tidspunkt. Venstre og Rødt er de eneste på nei-siden som ikke har vinglet i ambassadesaken og vil nok vite å markere dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.