RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

LEDER: «Et forbud mot fyrverkeri er ingen god løsning»

Første nyttårsdag våknet Norge igjen opp til nyheten om at en rekke mennesker lå skadd på sykehus, som følge av uvettig bruk av fyverkeri. Det ønsker blant annet byrådsleder Stian Berger Røsland, og etter all sannsynlighet flertallet i bystyret, å ta konsekvensen av. De vil forby privat oppskyting av fyrverkeri.

Med det støtter de også flere av dem som ble skadet av fyrverkeri. En av dem som fikk store øyeskader av fyrverkeriet han selv tente på, uttalte fra sykehussenga at det var politikernes skyld, ettersom de ikke forbyr oppskyting av fyrverkeri.

Med all respekt å melde er det en gigantisk ansvarsfraskrivelse.

LES OGSÅ: Privat oppskyting av fyrverkeri kan bli forbudt

Rune Gerhardsen var en av dem som lot seg provosere av denne tankegangen, og skriver på sin egen Facebook-side følgende: «Hadde det vært folkeavstamning om fyrverkeri på formiddagen nyttårsaften hadde han sikkert stemt mot et forbud mot det fyrverkeriet han hadde kjøpt inn. Noe av det vanskeligste i livet er å forholde seg til konsekvensene av de valg man tar».

For det er ikke sånn at vi kan lovregulere alt som utgjør en potensiell fare for mennesker. I ytterste konsekvens vil det da bli forbudt å kjøre bil, båt og sykkel, det vil være forbudt å gå uten refleks, og selvsagt vil det være totalforbud mot å drikke alkohol. Alt utgjør en stor fare mot både en selv og andre, ved uvettig bruk. Det blir altfor enkelt å rope på forbud og politisk ansvar når ulykken først har skjedd.

I steden må vi alle lære oss å tenke gjennom potensielle konsekvenser på forhånd.

Fyrverkeri er en tradisjonsrik og fantastisk flott måte å feire det nye året på. Men det må gjøre med stor respekt for den faren det faktisk representeres.

De som skyter opp fyrverkeri må holde seg unna alkohol, de bør ha på seg nødvendig verneutstyr, og sørge for solide og trygge oppskytingsramper. På samme måte som bilister sørger for å bruke bilbelte og overholde fartsgrensen.

Politisk myndighet bør brukes til langt viktigere ting enn å beskytte enkeltmenneskers ansvarsfraskrivelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere