*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Et frieri til Arbeiderpartiet»

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland (H) frir til Ap og Libe Rieber-Mohn med varaordførervervet. Sistnevnte takket da også ja. Foto: ARKIVFOTO

Mandag denne uka fikk Oslo nytt byråd. Etter at Frp trakk seg tidlig i forhandlingene har de øvrige tre borgerlige partiene sittet i lange forhandlinger før de ble enige. Riktignok har de hele tiden bedyret at det er god stemning, og at det er de mange detaljene som har gjort at det har tatt tid. Men det er god grunn til å tro at alle partiene har vært nødt til å svelge noen kameler på veien.

De er enig om mye, men når KrF er nødt til å skrinlegge ideen om reduserte skjenketider er det god grunn til å tro at Frp vil ha et tidvis avgjørende ord med i laget – på lik linje med det de to sentrumspartiene Venstre og KrF har hatt de siste fire åra.

For fortsatt har ikke det borgerlige byrådet rent flertall i bystyret. Det betyr at de til enhver tid vil være avhengig av å fri til andre partier for støtte i både enkeltsaker og budsjettarbeid. For byrådets største parti, Høyre, er veien da kortere til tidligere byrådspartner Frp, enn over den tunge kneika til Ap.

Likevel har ikke byrådet avskrevet tanken om å knytte seg til opposisjonen. Forrige uke kom nyheten om at de ønsker å gi Ap vervet som varaordfører, og mandag kveld ble det kjent at Aps egen byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn takker ja til vervet. Riktignok et ubetydelig verv i forhold til politisk makt, men for Ap kan det bety en posisjonering i forhold til høyresiden.

Fra Høyres side er antakelig gesten en invitasjon til samarbeid rundt saker der Frp takker nei. Og en slik «helgardering» kan være lurt, dersom byrådet skal leve godt de neste fire åra.

De fire borgerlige partiene har vært «budsjettkamerater» i fire år, men ettersom Frp tapte halvparten av sine mandater i bystyret, er det grunn til å tro at partiet vil bruke tiden fram til stortingsvalget på å slikke sår og finpusse sin ideologiske profil, framfor å inngå kompromisser med et byråd de selv måtte trekke seg fra.

Oslos befolkning har gitt et tydelig signal til byens politiske ledelse om at de ønsker en grønnere politikk enn hva som har vært tilfelle de siste åra. Miljøpartiet trådte for første gang inn i bystyret og Venstre har styrket sin posisjon med plass i byråd. Selv om SV er betydelig svekket har venstresiden kompensert med et styrket Ap.

Innviklet jovisst, men hvis byrådet vil overleve gjør de lurt i å ta signalene fra folket på alvor. Et frieri mot venstre vil nok lønne seg for å få gjennom egen politikk, framfor å tviholde på gamle venner på ytterste høyre fløy.

Hege Bjørnsdatter Braaten

Nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag