*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Et liv som dement

Nordstrands Blad har de siste ukene fulgt et søskenpars kamp for sin demente far. Han er flyttet fra institusjonen Kantarellen på Søndre Nordstrand til en forsterket avdeling i Silurveien i Bydel Ullern. Barna mener faren hadde det langt bedre på Kantarellen, og har kjempet mot flyttingen hele veien. Bydelen mener faren deres har det langt bedre på en avdeling med flere ansatte. Mannen selv har mistet språket, og kan ikke si hva han mener. Saken viser hvor vanskelig det er å bli hørt for pårørende, og hvor fortvilet man kan bli i møtet med det offentlige hjelpeapparatet.

Søskenparet er
ikke alene om å føle seg maktesløse. NRK Brennpunkt fortalte 4.mai fire ulike historier om mennesker i fire ulike faser av sykdommen Alzheimer. Alle fikk diagnosen før de var 65 år. Pårørende sto frem og fortalte hvor fortvilet de er over mangelfull behandling og dårlig kompetanse hos helsepersonell når det gjelder disse pasientene.

Svein Løchen,
leder av demensforeningen Nordstrand/Østensjø, sendte mail til sine medlemmer og politikerne i begge bydeler om at de måtte se på Brennpunkt. Løchen vier all sin tid til demenssaken. Han startet da hans egen mor ble dement, og han oppdaget at tilbudet til pårørende var veldig dårlig. Løchen fikk svar fra én eneste politiker i Bydel Nordstrand etter programmet. Vedkommende synes dette var forferdelig å se på. Han vil gå videre i bydelen for å se på situasjonen for demente.

To av dem som stilte opp i Brennpunkt, Synnøve Mathisen og Ellen Fjeldheim, er styremedlemmer i demensforeningen og bosatt på Nordstrand. Det er ikke første gang de har latt seg filme med et ønske om at «verden utenfor» skal få se hvordan det er å leve med demens, både for den som er rammet og for familien. De er kvinner med «store hjerter» for sine menn, to som kjemper i hverdagen.

Synnøves mann, Kåre, er nå på Ryenhjemmet. Han drev i sin tid Ekebergrestauranten, og er pappa til Anett Mathisen som drev Utsikten Kafe og nå Holtet conditori. Ellens mann, Thor, er nå på Grünerløkken sykehjem. Dit ble han sent «bak ryggen» på Ellen. Han bodde på Midtåsenhjemmet og hadde det veldig bra der.

Dette var
et meget sterkt program som vi håper kan være en vekker for politikerne våre. De medvirkende gjorde en meget god innsats for å blottlegge hvor galt det kan være.

Typisk var det kanskje å se hvordan sykehjemmet til Thor Fjeldheim nesten ble pusset opp før NRK-teamet kom for sine opptak. Vi så jo hvordan Ellen selv hadde filmet på Thors rom før «oppussingen». Det mangler ikke bare hender i demensomsorgen, men det mangler kompetanse, og det er minst like viktig. Avgjørelser tas over hodet på pårørende. Ofte er det økonomien som vektlegges ved avgjørelser. Vi forventer ikke mirakler. Men vi vet at antallet demente øker år for år. Det krever fokus!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.