RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

LEDER: «Europride er viktig»

De neste ukene blir Oslo litt mer fargerik, litt mer inkluderende. For fredag åpnet det som ligger an til å bli den største folkefesten etter 17. mai, nemlig Europride.

I perioden 20. - 29. juni skal Oslo Pride være vertskap for arrangementet, som samler lesbiske, homofile, bifile og transpersoner fra hele Europa. I denne perioden vil det primært være aktiviteter tre steder i byen, Pride House på Litteraturhuset og Kulturhistorisk museum, Pride Park på Rådhusplassen og Pride parade, som vil foregå i byens gater. Det er blant annet planlagt en rekke debatter og kulturarrangmenter.

Hensikten er naturlig nok å bygge ned fordommer, informere og underholde. For selv i Oslo 2014 finnes det mange som lever i skjul og som opplever fordommer.

Forrige uke kunne dittOslo.no fortelle om homofile prostituerte som selger sex via nettsteder og skjulte nettverk i Oslo. Mange av dem har ikke gyldig opphold i Norge, og lever dermed i skjul. Hos mange er kunnskapen om seskuselt overførbare sykdommer og kondombruk svært lav, og mange praktiserer ikke sikker sex i det hele tatt.

Som lederen i PION uttrykker det «det er bekymringsfullt når en mann har sex med 35 menn uten kondom». Risikoen for spredning av blant annet hiv/aids er stor, og for dem som jobber i hjelpeapparatet er disse svært vanskelig å få tak i.

Da dittOslo.no prøvde å få kontakt, snakket vi med rundt 20 prostituerte. Ingen ønsket å stå fram. Hjelpetiltakene kan heller ikke hjelpe med kontakt, fordi tilliten de nå begynner å nyte godt av, er så skjør at et forsøk på å få noen til å stå fram, anses som et alvorlig brudd. Tiltakene har behov for å nå fram til langt flere, og kan dermed ikke ta risikoen.

Nettopp derfor er Europride viktig. Innpakningen er fest og moro, men arrangmentet har flere alvorlige sider ved seg, som det er viktig at blir belyst, enten det gjelder prostiusjon, fordommer eller informasjon.

Vi håper Oslo forblir litt mer fargerik, litt mer inkluderende også etter at arrangementet er over. Det trenger de som rammes av fordommer eller som må leve i skjul.

LES OGSÅ:

OSLO FAGOTTKOR JUBILERER: – Ærlig, drøyt og morsomt

EUROPRIDE: – Den største folkefesten siden 17. mai

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere