Gå til sidens hovedinnhold

Leder: Far betaler

Bydelene Frogner og St. Hanshaugen er Norges dyreste sted å bo. I hvert fall med tanke på boligprisene.

Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at vi har dobbelt så høy kvadratmeterpris som gjennomsnittet i resten av landet. Da skulle man tro at det var godt etablerte og eldre mennesker som sto for majoriteten av beboerne. Sånn er det ikke. Undersøkelser, gjort av DnbNor, viser at i bydel Frogner representerer de over 60 år bare 12 prosent av beboerne, mens 34 prosent representeres av de under 30.

Undersøkelsen sier ikke noe om de eier eller leier, men myten om at det kryr av blåhårede gamle damer med puddel er nå avkreftet. Vi undrer oss ikke over at finansmannen Torstein Tvenge kan punge ut over hundretusen per kvadratmeter for en leilighet på beste vestkant, men at så mange unge har mulighet til å betale opp mot 40.000 kroner per kvadratmeter, er bemerkelsesverdig. At de velger å bo på 20 kvadratmeter for opp mot to millioner kroner, bare for å bo på denne siden av elven, er ufattelig.

Meglerne forteller at de fleste unge førstegangskjøperne i bydelen får finansiell hjelp fra foresatte, og det forklarer selvfølgelig en del. La det koste, far betaler. Meglerne er enig. Når foreldre kan hjelpe poden, er det et smart trekk å investere i eiendom.

Enkelte meglere tror vi får A- og B-lag i samfunnet, med tanke på de som eier og de som leier. Hvis man ikke kommer seg inn på boligmarkedet nå, blir det ikke noe enklere senere. Man skal kjøpe og selge i samme marked, og ekspertene tror prisene holder seg eller øker. Boligprisene styres som regel av rentenivå, arbeidsledighet og folks forventning til fremtiden. Nå er det lav rente, arbeidsledigheten synker og vi er optimistiske med tanke fremtidsutsiktene.

Frogner og St. Hanshaugen har alltid vært populære steder å bo, og de blir ikke mindre attraktive med tiden, derfor er eiendommene sikker investering. De unge førstegangskjøperne må inn på boligmarkedet på en eller annen måte, men hvis de skal ha noen som helst mulighet på denne siden av byen, må de ha snille foreldre, kjøpe sammen med venner eller ha en rik onkel i Amerika.
Uansett håper vi det pulserende livet i bydelen ikke blir hemmet av skyhøye boligpriser.

Hvis man ikke kommer seg inn på boligmarkedet nå, blir det ikke noe enklere senere.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her