RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Illustrasjonfoto

LEDER: «Flaggdebatten er en ikke-sak»

I år er det fem år siden flaggdebatten raste for første gang i Oslo. Konklusjonen kom da Fabian Stang gikk i spissen for å ønske alle verdens flagg velkommen i barnetoget. Fem år senere setter denne debatten fortsatt sinnene i kok, og vi har nærmest fått et eget «flaggpoliti» – likt det høyst uoffisielle «bunadspolitiet», som i uminnelige tider har herjet tiden rundt nasjonaldagen.

OBS! DittOslo presiserer: Fabian Stang: - Jeg har aldri "ønsket alle verdens flagg velkommen". Jeg har oppfordret til å bruke det norske, men ment at det blir feil å forby andre flagg.

Det er nesten snakk om organisert storm i et vannglass. For når barnetoget for sjette gang med full flaggfrihet legger ut i gatene i år, er det etter alt å dømme norske flagg vi vil se.

Vi har tatt en høyst uoffisiell undersøkelse i eget bildearkiv fra de foregående 17. mai. Skoleunger fra hele byen smiler og ler i barnetoget med norske flagg i hendene.

Vi har faktisk til gode å finne et bilde med andre flagg enn det norske. Det betyr ikke at de ikke finnes, men de er i aller høyeste grad i mindretall.

Elevene ved Gamlebyen skole hadde forklaringen, for noen år tilbake, da Dagsavisen stilte dem spørsmål rundt bruk av flagg i 17. mai-toget. Samtlige skulle ha norske flagg i toget, med begrunnelsen: «Det er jo Norges nasjonaldag vi feirer». Mens politikere, pressefolk og forstå-seg-påere diskuterte høylytt, traff elevene på en av Oslos mest flerkulturelle skole spikeren på hodet: Flaggdebatten er en ikke-sak.

Så får vi heller leve med at enkelte hevder sin nasjonaldag ødelagt bare ved tanken på at et flagg fra et fremmed land kunne dukke opp i barnetoget. Nordmenn elsker å skryte av egen nasjonaldagsfeiring. Vi har jo verken militærparader eller -oppvisninger, nei, tvert i mot, vi kaller det barnas dag, og fyller gatene med glede, frihet og jubel.

Det er lett å få en emmen smak i munnen ved tanke på at noen tror 17. mai står for fall, ved å tillate andre flagg enn vårt eget.

I åresvis har bunadspolitiet fått spalteplass før 17. mai. De blir rasende av å se «feil» nasjonaldrakter. For sjette år på rad har vi også et flaggpoliti, som står parat til å vemmes av «feil» flagg. Vi håper at vi kan bli enige om at seks år holder – neste år bør vi heller lytte til elevene på Gamlebyen skole.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere