LEDER: «Flaggdebatten er en ikke-sak»

 

  Foto: Illustrasjonfoto

I år er det fem år siden flaggdebatten raste for første gang i Oslo. Konklusjonen kom da Fabian Stang gikk i spissen for å ønske alle verdens flagg velkommen i barnetoget. Fem år senere setter denne debatten fortsatt sinnene i kok, og vi har nærmest fått et eget «flaggpoliti» – likt det høyst uoffisielle «bunadspolitiet», som i uminnelige tider har herjet tiden rundt nasjonaldagen.

OBS! DittOslo presiserer: Fabian Stang: - Jeg har aldri "ønsket alle verdens flagg velkommen". Jeg har oppfordret til å bruke det norske, men ment at det blir feil å forby andre flagg.

Det er nesten snakk om organisert storm i et vannglass. For når barnetoget for sjette gang med full flaggfrihet legger ut i gatene i år, er det etter alt å dømme norske flagg vi vil se.

Vi har tatt en høyst uoffisiell undersøkelse i eget bildearkiv fra de foregående 17. mai. Skoleunger fra hele byen smiler og ler i barnetoget med norske flagg i hendene.

Vi har faktisk til gode å finne et bilde med andre flagg enn det norske. Det betyr ikke at de ikke finnes, men de er i aller høyeste grad i mindretall.

Elevene ved Gamlebyen skole hadde forklaringen, for noen år tilbake, da Dagsavisen stilte dem spørsmål rundt bruk av flagg i 17. mai-toget. Samtlige skulle ha norske flagg i toget, med begrunnelsen: «Det er jo Norges nasjonaldag vi feirer». Mens politikere, pressefolk og forstå-seg-påere diskuterte høylytt, traff elevene på en av Oslos mest flerkulturelle skole spikeren på hodet: Flaggdebatten er en ikke-sak.

Så får vi heller leve med at enkelte hevder sin nasjonaldag ødelagt bare ved tanken på at et flagg fra et fremmed land kunne dukke opp i barnetoget. Nordmenn elsker å skryte av egen nasjonaldagsfeiring. Vi har jo verken militærparader eller -oppvisninger, nei, tvert i mot, vi kaller det barnas dag, og fyller gatene med glede, frihet og jubel.

Det er lett å få en emmen smak i munnen ved tanke på at noen tror 17. mai står for fall, ved å tillate andre flagg enn vårt eget.

I åresvis har bunadspolitiet fått spalteplass før 17. mai. De blir rasende av å se «feil» nasjonaldrakter. For sjette år på rad har vi også et flaggpoliti, som står parat til å vemmes av «feil» flagg. Vi håper at vi kan bli enige om at seks år holder – neste år bør vi heller lytte til elevene på Gamlebyen skole.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.