*Nettavisen* Nyheter.

Leder: Flytt ambassaden

Oslo bystyre vedtok i desember i fjor at den amerikanske ambassade skulle flyttes fra Drammensveien og til Husebyskogen. For tusener av beboere og skoleelever som oppholder seg i umiddelbar nærhet av ambassaden i Drammensveien, var dette en lettelse, og jubelen sto naturlig nok i taket.

Motstandere av flyttingen klaget umiddelbart på vedtaket. De hevder korrekt nok, viser det seg at saksbehandlingen forut for vedtaket var mangelfull. Blant annet har Plan- og bygningsetaten utrolig nok glemt å utføre en konsekvensanalyse for den nye ambassaden.

Etaten erkjenner glippen og legger seg flat for kritikk. Men i påvente av at klagesaken behandles, har flytteprosessen stoppet opp. Meget mulig havner den i rettsvesenet. Og der kan saken bli værende i svært lang tid. Kanskje snakker vi flere år?

Og her ligger problemet. For amerikanerne er klare i sin tale. Enten flytter vi til Huseby nå, eller så blir vi værende i Drammensveien 18, sier de.
Skulle så skje, vil det være en tragedie, ikke bare for Vikas beboere og alle som regelmessig ferdes i området, men for hele Oslo.

Den amerikanske ambassade i Oslo er rangert som et av verdens mest terrorutsatte mål, ambassaden enne trusselen har vist seg å bli gradvis større år for år. Naturlig nok er det ingen som ønsker den som sin nabo. Uansett plassering vil protester fra lokalbefolkning komme.

Men egoistiske motiver kan ikke tillates særlig tyngde i denne saken. Her må fornuft og rasjonelle avveininger være avgjørende. For i dag ligger ambassaden i et av byens tettest befolkede områder. Slottet, barneskoler og Utenriksdepartementet er noen av ambassadens naboer. Man trenger ikke engang å tenke spesielt rasjonelt for å forstå at dette er totalt uakseptabelt.

Ambassaden har hatt tilhold i Drammensveien siden 1959. I ettertid har det globale politiske bilde dessverre hatt en utvikling synkront med en stadig økende terrorfare. Dette faktum må våre folkevalgte forholde seg til.

En innlysende måte å gjøre dette på, er definitivt å flytte den amerikanske ambassaden nå om ikke til Husebyskogen, så et annet sted!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag