RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: Før det er for sent


Politikerne må tørre å ta de tøffe debattene, mener vår lederskribent.
Politikerne må tørre å ta de tøffe debattene, mener vår lederskribent. Foto: Arkivfoto

Bussing eller ikke bussing? Det synes å være det heteste spørsmålet i integreringsdebatten for tiden. Uavhengig av hva man måtte mene om saken – og hva utfallet blir – er det både sunt og særdeles etterlengtet med en debatt, der konkrete og kontroversielle tiltak blir diskutert.

Årsaken er «den delte byen». Et begrep som har særdeles triste undertoner, og som det haster å gjøre noe med.

Les også: - Bussing er ikke løsningen

Selvsagt er det morsomt med en vennskapelig «strid» mellom øst og vest, og ingenting var morsommere enn å den evige «kampen om Oslo» mellom VIF og Lyn. Men når striden blir redusert til en kamp om ressurser, en kamp som østkanten har tapt i alle år, er det trist.

Det blir også stadig mer prekært å gjøre noe med dette skillet, og da må man tørre å tenke stort, annerledes og kontroversielt.

Les også: Ingen etnisk norske førsteklassinger

Bussing av minoritetselever med dårlige norskkunnskaper kom på banen allerede i våres. Noen måneder tidligere gikk debatten høyt i Lokalavisene Oslos spalter rundt plassering av ulike sosiale institusjoner.

Den første debatten ble i utgangspunktet sablet ned, mens den andre behørig er satt på bystyrets dagsorden i september. Da med et forslag til vedtak som er så tamt at det nærmest er verdt ordførerns klubbe i bordet.

For det nytter ikke lenger med fagre ord og løfter. Det kreves handling, som er av en slik karakter at barna som begynte i førsteklasse for to uker siden også får glede av den. Noen magre forslag at framtidige plasseringer av institusjoner og kommunale boliger skal spres over hele byen vil ikke monne. Det vil ta tiår før man har fått til en reell spredning, som igjen vil gi tiår med mennesker som bor og lever i uverdige forhold. Som vil gjøre det dårlig på skolen, som ikke vil få seg jobb og som igjen vil arve sine foreldres fattigdom.

Nettopp derfor må politikerne tørre å ta de store og kontroversielle debattene. Man må – som Håkon Haugli (Ap) sier i denne ukas avis – tørre å kalle en spade for en spade og ta debattene uten frykt for at de skal ende i ordkløveri om hvilke definisjoner vi skal tillate oss i denne vanskelige debatten. Til det rammer den for mange.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere