LEDER: «Genistrek fra Ap/SV?»

Har SV skutt gullfuglen når de går sammen med Ap i valgkampinnspurten? Her fra SVs valgåpning på Karl Johan.

Har SV skutt gullfuglen når de går sammen med Ap i valgkampinnspurten? Her fra SVs valgåpning på Karl Johan. Foto: ARKIVFOTO

Etter tolv år med borgerlig styre i hovedstaden og seks år med et felles rødgrønt styre i regjering, så Ap og SV i Oslo endelig muligheten til å ta felles grep denne uka.

Del på Facebook

Med en smørbrødliste av valgløfter lanserte de to partiene sin felles styringsplattform, dersom de skulle gå av med seieren i valget. Det er interessant at de to partiene velger å lansere denne typen samarbeid allerede før valget.

LES OGSÅ: Ap + SV = sant

LES OGSÅ: – Ap og SV burde sende takkekort til Venstre

Mens høyresiden sitter med kortene relativt tett til brystet velger altså venstresiden å gå i felles ledtog inn i de siste dagene med valgkamp.

Høyre og Frp har sittet i felles byråd de siste åtte årene. I samme periode har de også hatt et forpliktende budsjettsamarbeid med Venstre og KrF. Likevel ønsker ingen av partiene å gå ut med en felles plattform, lik den venstresida nå har gjort.

Man kan bare spekulere i hvorfor, men det virker som en åpenbar måte å holde realpolitikken unna valgkampen på. For det er forsvinnende lite sannsynlig at et parti får rent flertall i bystyret etter valget.

LES ALT OM VALGET 2011 I OSLO HER

Dermed er valgets vinner avhengig av å forhandle med et eller flere andre partier for å finne en felles plattform å styre etter. Den er sjelden lik ett partis program alene – logisk nok.

Dermed er det opp til velgeren å spekulere i hvem ens parti skal styre sammen med. For partiene kan dette få fatale konsekvenser, noe Venstre etter all sansynlighet opplevde etter forriges stortingsvalg.

Velgerflukten fra partiet var total, og en populær oppfatning var at partiets frender rømte til fienden, da de fryktet at Venstre skulle gå i ledtog med Frp.

Man kan selvsagt også bare spekulere i om partiene ønsker å selge seg inn på sine glansede brosjyrer, fylt til randen med fagre løfter, mens de beste salgsargumentene forsvinner så fort stemmene er talt og fordelingen av posisjoner skal i gang.

Det er enkelt å «forhandle» seg bort fra fagre løfter.

Vi velger imidlertid å tro at partiene ikke spekulerer i å forlede velgerne. Likevel er det et smart grep Ap og SV gjør bare få dager før det hele avgjøres. At de to partiene vil samarbeide dersom det blir rødt flertall, er hevet over en hver tvil uansett.

Å lansere en tydelig, felles plattform for velgerne kan være det avgjørende loddet på vektskåla som får flertallet til å vippe mot venstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.