*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Gi oss bysykler utenfor Ring 2!

 

  Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

«Et typisk vårtegn» skriver vi om bysyklene, som endelig er på plass i byens gater igjen. Samtidig som byen opplevde årets første smak av sommer, ble bysykkelsesongen tråkket i gang mandag denne uken.

Bysykkeltilbudet er initiert av Oslo kommune, driftet av Clear Channel som driver tilsvarende ordninger i en lang rekke norske byer, og finansiert gjennom reklame på sykkelstativer og på de blå syklene.

LES OGSÅ: Bysykkeltyver lever farlig

Tilbudet har blitt en stor hit i hovedstaden. Årsabonnementet er rimelig, bruken er uhyre enkel, og ved årets sesong oppgir Clear Channel at det er 108 bysykkelstativ i byen.

Men for oss utenfor Ring 2er det et stort skår i bysykkelgleden. Årsaken er at vi mangler stativer. Det nærmeste vi kommer er stativet i krysset Sognsveien/Ullevålsalleen, like ved Kirkeveien, og det i Blindernveien 5, like bak Vestre Aker kirke.

I 2008 vedtok bystyret at det skulle komme bysykler utenfor Ring 2. Nå skriver vi 2011, og fortsatt venter vi på de etterlengtede syklene.

LES OGSÅ: Ny bysykler kommer snart

Det er nok mange av våre innbyggere som bruker disse stativene på vei til jobb eller avtaler i sentrum. Det er flott! Men for resten av bydelen er tilbudet for dårlig.

Ordningen med bysykler har i hovedsak konsentrert seg om området innenfor Ring 2. Slik er tilfellet, med et par unntak, fortsatt i dag.

At det er med utgangspunkt i sentrumskjernen at man bygger opp et bysykkeltilbud, er både klokt og riktig. Men når ordningen har fått noen år på baken og suksessen er utvetydig, er det på høy tid at den utvides.

LES OGSÅ: Satser på én million utlån av bysyklene

Kanskje er det ikke hensiktsmessig med stativer på Nordberg og Kjelsås med det første. Men argumentene for å få stativer flere steder i Nordre Aker er sterke: Hvorfor finnes det ingen bysykkelstativer på universitetet på Blindern, eller ved BI i Nydalen, områder tusenvis av mennesker reiser til, mange nettopp fra sentrum hver dag?

Oslo kommune og Clear Channels «ambisjon er at bysykler skal redusere forurensningene i bykjernen og utgjøre et sunt og miljøvennlig alternativ til tradisjonell transport».

I 2008 sendte bydelsutvalget en klar beskjed til byrådet om at Nordre Aker trenger bysykler ved de nevnte institusjonene. Gårdeierne ved Ullevaal stadion (der Clear Channel for øvrig har sine kontorer) har i flere år jobbet for å få sykler utplassert ved nasjonalarenaen.

Vi ser ingen grunn til at disse områdene ikke kvalifiserer for å bli innlemmet i den glade bysykkelfamilien, og oppfordrer våre lokalpolitikere til igjen å snakke fornuft i dem som kan avgjøre dette i Rådhuset.

LES MER OM SYKKEL I OSLO:

LESERNE MENER: «Det er blitt så trendy å sykle at alt annet skal vike for disse terroristene»

KOLLEN-SJEF ERIK ØIMOEN: Skal få sykkel-Oslo til å skinne

JENS STOLTENBERG: - Det kommer mer penger til syklistene

SYKLISTENES LANDSFORBUND: Politikerne tåkelegger sykkelsaken

SYKLISTENES LANDSFORBUND: – Oslo er Europas sykkelversting

OSLO KOMMUNE: Ring 2 får nye sykkelfelt

BYRÅDET: VIl ha sykkelvei gjennom Oslo sentrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.