RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Gjennom lange skoleår måtte den lille jenta tåle både psykisk og fysisk mobbing»


 
  Foto: Arkivfoto

I dag møtte rundt 6.800 førsteklassinger til sine aller første skoledag i Oslo. At det er en stor dag er en underdrivelse – dette er starten på det som i stor grad skal forme resten av livet til seksåringene. De fortjener at denne tiden blir fin, at den blir lærerik – både faglig og sosialt. For i august er det alltid et tema som kommer opp, år etter år. Like sikkert som at det dukker opp bilder av glade førsteklassinger opp i sosiale medier, dukker den triste debatten om mobbing opp. En trist, men svært alvorlig debatt, som dessverre aldri ser ut til å ta slutt.Denne helgen fortalte AUF-er Prableen Kaur om sin fortid som mobbeoffer til Dagbladet. Hun forteller at hun aldri hadde forventet at hun skulle komme styrket ut av mobbingen, hun forventet at hun skulle fordufte. Gjennom lange skoleår måtte den da lille jenta tåle både psykisk og fysisk mobbing. Hun ble holdt utenfor, hun fikk ikke være med. Det er så trist at det er vanskelig å finne ord for hvordan en 9-10-åring må oppleve det å holdes utenfor. Å ikke få venner, og bli plaget for hvordan hun ser ut, hvordan hun oppfører seg eller hva hun hadde på seg. Uten å forstå hvorfor akkurat hun ble rammet.

For mobbingen rammer vilkårlig. Kaur forteller at hun har møtt en av mobberne i voksen alder. De tok en kaffe sammen, og snakket om gamle dager. Mobberen hadde ingen forklaring på hvorfor det var nettopp Prableen som ble offer. Den samme historien har gjentatt seg så altfor ofte, og for både mobbeofferet selv, og den nærmeste familie er sorgen så voldsom, fordi man ikke forstår hva som er galt. Svaret er at det aldri er noe galt med mobbeofrene. Det er mobberne som må bære skylden, samtidig som voksenpersoner i nærheten må ta det tunge ansvaret med å hindre mobbing.

Håpet er at de 6.800 førsteklassingene som begynte på skolen i dag skal slippe å oppleve mobbing, men dessverre er det et lite realistisk håp. Nettopp derfor er den årvisse debatten så viktig å ta. Det realistiske håpet må være at debatten ikke bare diskuteres ved skolestart, den må være konstant – slik at mobbing ikke lenger får skje.

LES MER OM SKOLESTART:

KORSVOLL SKOLE: – Vi gleder oss til å leke med venner

KASTELLET SKOLE: – Jeg gruer meg litt til å komme til rektor om jeg er slem

HUSEBY SKOLE: Regn i håret, sommerfugler i magen

NORDPOLEN SKOLE: – Jeg gleder meg til å lære 2 + 2, for det er 4

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere