LEDER: Grunn til bekymring

Bydelsdirektør Mona Taasen og BU-leder Bent Gether-Rønning er fortvilet over situasjonen.

Bydelsdirektør Mona Taasen og BU-leder Bent Gether-Rønning er fortvilet over situasjonen. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er et svært tydelig signal som ble sendt fra bydelsutvalget i Nordre Aker til rådhuset i forrige uke. Når samtlige partier, fra Rødt til Frp, sammen går ut og kritiserer byrådet for å frata dem handlingsrom, er det grunn til å lytte.

Det er ikke første gang det brukes krisetyper om den økonomiske situasjonen i Nordre Aker. Som en av bydelene i Oslo med den største andelen av de aller eldste blant oss, har merforbruk av sykehjemsplasser ridd bydelen som en mare den siste valgperioden. Bydelsutvalget har kronisk vedtatt budsjetter med for lave prognoser på forbruket av sykehjemsplasser. Hvert år har prognosene blitt sagt å være realistiske, men med for tidlige utskrivninger fra sykehus og en påfølgende oppgitt bydelsoverlege, har budsjettallene etter få måneder vist seg å ikke holde vann. Så også i år.

Etter flere år med underskudd i timillionersskalaen, med et «høydepunkt» i 2008, der bydelen halvveis gjennom året måtte sette på bremsene for å unngå et ventet årsunderskudd på over 20 millioner kroner, kunne man i Nordre Aker ved inngangen til 2010 igjen puste lettere. «Skuta var på rett kjøl».

Men et allerede stramt bydelsbudsjett blir denne våren enda trangere. Det er ikke gull og luksus pengene er «kastet bort» på. Bydelen har «brukt for mye» på sykehjemsplasser, økonomisk sosialhjelp og i barnevernet. «For mye» på de eldste og de svakeste i samfunnet. Bydelsutvalget føler seg handlingslammet. De aller fleste postene i budsjettet er låst. Det er interessant at det er tverrpolitisk enighet om at for mange tjenesteområder er sentralisert, og at bydelen mener den kunne drevet billigere selv. Byrådet bør lytte til slike signaler. Ikke minst når bydelspolitikerne har forslag til hvordan nye måter å tenke eldreomsorg på sannsynligvis kunne spart bydelen, og kommunen, for kostnader.

nn Nordre Aker scorer gang på gang svært høyt i brukerundersøkelser fra bydelens tjenester. Dette er det beste beviset på at bydelen tross trang økonomi driftes godt. Men betyr det at bydelen har det for romslig? Nei, mener vi. Det er da også sjelden kritikken fra bydelspolitikerne for går ut over bydelens administrative ledelse. Det bør byens politiske ledelse ta til seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.