*Nettavisen* Nyheter.

Hege Bjørnsdatter Braaten

LEDER: «Haster med en løsning for Joshua French

Støtten til Joshua French har økt kraftig de siste ukene. Her fra støttemarkeringen i fjor høst. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Onsdag i forrige uke ble Oslo-mannen Joshua French dømt til livstid i fengsel i Kongo, for å ha drept vennen Tjostolv Moland. Moland døde som kjent i august i fjor, etter å ha sittet fengslet for drap, sammen med French, siden 2009.

Da norske etterforskere bisto kongolesiske i etterforskningen etter dødsfallet var konklusjonen entydig: Moland hadde tatt sitt eget liv, og det var ingenting som tydet på at noe straffbart hadde skjedd. Likevel ble altså French tiltalt – og nå dømt – etter at kongolesiske etterforskere kom til en annen konklusjon ved en senere etterforskning.

LES OGSÅ: – Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Dette har naturlig nok vært en tøff prosess for French selv, og for hans pårørende. Og nå er støtten fra andre personer også massiv. Under rettssaken de siste ukene har støttegruppen for French på Facebook tidoblet antall medlemmer.

Det er en vanskelig sak, der ingen vet hva som faktisk skjedde i den første drapssaken enn de som var til stede. Samtidig som man skal ha respekt for andre lands rettsprosesser, har imidlertid den siste utviklingen i saken vært av en karakter som norske myndigheter vanskelig kan svelge, da det er mye som tyder på at rettsprosessen ikke har fulgt de lover og regler Norge, og land vi vil sammenlikne oss med, verdsetter.

LES OGSÅ: Joshua French: – Jeg lover å fortelle vår historie en dag

I lang tid bodde French på en timannscelle, der han ikke hadde tilgang til verken frisk luft eller lys store deler av døgnet. Sanitærforholdene skal være elendige. French bor nå angivelig alene i en mørk gang, på en madrass på gulvet. Han sliter med alvorlig sykdom, men får ikke den helsehjelpen han har krav på – og som også er nedfelt i menneskerettighetene. Mat og drikke må han sørge for selv, det vil si via pårørende.

Støtten her hjemme har økt proporsjonalt med at soningsforholdene for Joshua French har forverret seg voldsomt. Måten han nå blir behandlet på bryter med rettsoppfatningen til det norske folk. Og nettopp på grunn av disse forholdene haster det nå med å få til en løsning for å få French hjem.

Uten å ta stilling til dommen mot French, kan rett og slett ikke Norge være bekjent av å la en norsk statsborger sone under forhold som bryter med menneskerettighetene.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.