RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: ARKIVFOTO

LEDER: «Hva nå, Frp?»

«Vi står helt fritt, og vi har ingen bindinger til byrådet». Det sier fersk bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp), etter at Høyre-byrådet la fram sitt budsjettforslag forrige onsdag.

Del på Facebook

Det er grunn til å ta Hagen på stort alvor. For da partiet trakk seg fra byrådsforhandlingene forrige uke banet det vei for et nytt og langt mer ideologisk tydelig Frp.

Hagen & co holder rimeligvis kortene tett til brystet, og vil ikke si hvilken vei de vil ta de neste fire årene, men det er stor grunn til å tro at et skadeskutt Frp vil finpusse sin egen profil med sikte på stortingsvalget om to år. I verste fall kan det bety at Frp er med på å velte et borgerlig byråd i Oslo.

Både Høyre og Frp bedyrer at de er vel forlikt etter bruddet, og de lover begge ren borgerlig politikk i åra som kommer.

Det er bare det at Høyre og Frp har et vesentlig avvikende syn i enkeltsaker, og med Frps uttalelser før valget friskt i minne er det ikke utenkelig at et eventuelt sentrum-Høyre-byråd kan tape viktige saker, som til syvende og sist kan bli avgjørende for bystyrets tillit til dem.

Frp lovte før valget at de ikke ville støtte et borgerlig byråd de ikke selv var en del av. Etter bruddet forrige uke har de riktignok moderert seg noe, men at Frp i bystyret nå vil markere seg på enkeltsaker med tanke på stortingsvalget om to år er overveiende sannsynlig.

Allerede da de trådte ut av byrådet viste de noe av «nye Frp». De nektet å støtte Lambda og et nytt Munch-museum i Bjørvika. En avtale de selv har vært med på å inngå i byråd tidligere.

Hagen mente det ble for dyrt, og dyttet i steden Frps hjertesak – eldreomsorgen – foran seg. Nobelt, jovisst, våre eldste har krav på en verdig alderdom, og i en tid med stramme budsjetter både lokalt og nasjonalt, er det prisverdig å vurdere prioriteringene.

Men det blir merkelig når Frp ikke tok disse vurderingene før de elendige meningsmålingene begynte å dukke opp tidligere i høst.

Partiet har hatt hånden på rattet i Oslos eldreomsorg i en årrekke, og har hatt gode muligheter til å gjøre disse vurderingene tidligere.

Derfor er det grunn til å tro at Frp de neste åra vil bruke sin nye posisjon til å markere seg ideologisk, framfor å inngå kompromisser for å redde et borgerlig samarbeidsbyråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere