*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Hvor skal folk i Oslo bo?»

  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Alle vil bo i Oslo. Det kan i alle fall virke sånn, dersom man følger med i eiendomsmarkedet. Små leiligheter går flere hundre tusen over takst, mens villaer og rekkehus er oppe i godt over millionen over takst. For unge i etableringsfasen er boligdrømmen i ferd med å bli en drøm. En fjern sådan.

For dersom man skal ut med rundt to millioner for en enkel toroms, må man være i besittelse av 300.000 kroner i egenkapital. Hvis man får lån i det hele tatt da.

FØLG EIENDOMSMARKEDET I OSLO HER

Med 300.000 i studielån, og en inntekt på kanskje 350.000 kroner i startlønn får du rundt 750.000 kroner i lån. Det er bare å ønske lykke til, og håpe at de unge har foreldre med god råd.

Samtidig sitter den allerede etablerte middelklasse og uffer seg når det snakkes høyt om å bygge litt høyere, litt bredere, og kanskje til og med innenfor markagrensa. Vi verner om grøntområdene våre, som var de ei hellig ku i India. Det er bare det at vi kan ikke få i pose og sekk.

Vi kan ikke bevare samtlige siktlinjer, grøntområder og sjøutsikt fra alle tenkelig knauser i Oslo. Dessverre.

Nyheter fra eiendomiOslo.no:

21 millioner for å bo på Kjelsås

7 millioner for hus i Groruddalen

Husbanken er unges bolighåp

For Oslo vokser raskere enn noen sinne, og vi har et enormt behov for å bygge nye boliger. Den massive etterspørselen i boligmarkedet, bidrar også til å presse leieprisene oppover, og den skaper et så stort press på sistnevnte marked, at mange ikke en gang har mulighet til å leie bolig.
Situasjonen synes håpløs i 2012, og da sier det seg selv at den blir umulig om bare få år.

Likevel fortsetter debatten om å verne markagrensa, grøntarealer, ivareta alle mulige siktlinjer, og for all del skal ikke Oslo ha skyskrapere. Jeg spør meg da hva vi egentlig ønsker oss?

Hvor skal folk bo i Oslo? For det er jo faktisk her de har lyst til å bo.

Oslo er en av Europas minst fortettede hovedsteder. Vi har store områder med skog, og vi har parker i gangavstand fra alle bygårder i indre by. Bygårder som stort sett rager fire etasjer opp i lufta.

Løsningen synes banal, men selvsagt vil det blir noen såre tær rundtomkring, dersom den gjennomføres. Vi må rett og slett lempe på noen av kravene våre.

Vi er nødt til å innse at vi i framtida må bo trangere, enten vi mister siktlinjer, parker eller deler av marka. Kanskje en kombinasjon av alle. Men faktum er at Oslo vokser, og hvis politikerne vil være sitt ansvar bevisst må de våge å overkjøre dem som ikke klarer å se lenger enn siktlinja utenfor sin egen bolig.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.