RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «I sommer skal vi ta Oslos gater tilbake»


 
  Foto: Foto: Julie Messel

Oslo har et vanskelig år bak seg. For snart ett år siden ble den tryggheten vi verner om angrepet på verst tenkelig måte. En bombe rammet sentrum av byen, og de fatale konsekvensene har preget oss i året som har gått. Mange har sår som aldri vil leges, mange har mistet noen de var glad i, alle har mistet litt av tryggheten sin, men sjelden har vår kjærlighet til byen vært større.

Tidligere denne uka ble området rundt Tinghuset ryddet. Etter ti uker med tøffe vitnemål, vanskelige forhør og beskrivelser av ufattelig menneskelig lidelse skal Oslos gater igjen returnere til normalen. Bare et kvartal ovenfor Tinghuset er krateret etter bomben tettet igjen. Byens åpne sår er i ferd med så gro, og gatebildet er snart tilbake til normalen.

ALT OM 22. JULI-TERROREN

Selvsagt vil noe alltid være annerledes. De mange overlevende og pårørende vil bære med seg sorgen videre. Hele byen ble rammet og tryggheten vi har tatt som en selvfølge ble utfordret. Samtidig skal vi ta vare på symbolikken i at de fysiske sårene i byens gater er i ferd med å gro. Verden går ubønnhørlig videre, og selv den mest ufattelige lidelse blekner ettersom tiden går.

Selv om sommeren som nå står foran oss vil bringe tunge dager og nye minnemarkeringer, håper jeg at vi også tar byen vår tilbake.
Vi skal ikke lenger leve med tungt bevæpnede vakter rundt Tinghuset. På sikt vil gjerdene rundt Regjeringskvartalet forsvinne og de fysiske minnene etter terroraksjonen vil blekne.

Den beste måten vi kan vise at terroristen tok feil er å leve livene våre videre. Ved å bruke byen, ta tilbake gatene og leve side om side med alle andre Oslo-borgere, viser vi at han tok feil, vi fikk rett.

Hans ekstreme holdninger har ingen grobunn i byen der 200.000 sto skulder mot skulder og trøstet hverandre i rosemarkeringen bare dager etter terroraksjonen.

Jeg vil minne meg selv om dette når jeg bruker byen i sommer. Enten jeg er på stranda, på en uterestaurant, på øyene, på shopping eller kanskje bare nyter livet i en park. Jeg skal minne meg selv om at det ikke er en selvfølge at Oslo er en av verdens beste byer å bo i. Det er fordi så mange av oss som bor her tar ansvar for å trygge byen. For å vise hvilke verdier som er viktig for oss.

Jeg håper at alle andre også benytter muligheten til å ta vare på byen vår i sommer. Det kommer mørke dager, der lidelsen igjen kommer til overflaten. Der vi igjen skal minnes de grusomme terrorhandlingene. Da er det fint å vite at Oslos befolkning ikke lar seg knekke.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere