RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Ingen spøk å bo i Oslo»

Boligmarkedet i Oslo er ingen søndagsskole for tiden. De som har etablert seg for en del år tilbake, har gode inntekter og sikre jobber kan le hele veien til banken. Rentenivået er rekordlavt og investeringen de gjorde er i Norges beste marked. Selv om det er antydning til en utflating i starten av 2012, er en bolig i Oslo en meget sikker investering.

Det store problemet er selvsagt alle de som ikke kommer seg inn i markedet eller som faller ut av det. Aldri har så mange boliger blitt tvangssolgt som nå. Finanstilsynet har satt et krav om egenkaptial på 15 prosent, som presser mange av de som ønsker å kjøpe for første gang ut i leiemarkedet. Og prisene i Oslo er så høye at mange presses ut av byen mot sin vilje.

LES FLERE SAKER OM BOLIG I OSLO HER

Man kan selvsagt hevde at det ikke er noen menneskerett å bo i Oslo. Men det er en kvalitet for byen at det skal være mulig for unge folk i etableringsfasen å stifte eget bo. En enslig forsørger med to barn og en inntekt på 400.000 kroner har knapt råd til å kjøpe seg noe i Oslo. Det er en situasjon som bør bekymre byens politikere.

Hva er så løsningen? Å regulere priser og økning av priser i leiemarkedet kan være en løsning. Å utvide og tilpasse Husbankens ordninger slik at flere i Oslo kan benytte seg av bostøtten der er en annen løsning. Og selvsagt er det viktig at den totale tilgangen på boliger øker og at infrastrukturen rundt disse bygges ut. Fortetting, bygging i høyden og Markagrensa er ikke temaer vi skal berøre her, men det er debatter som må tas. Oslo vil få økt press i årene som kommer, og det må det planlegges for i alle faser. Gode kollektivtilbud, barnehage- og skoleutbygginger er en nøkkel for å kunne komme den forventede veksten i Stor-Oslo i møte.

Samtidig som stadig flere faller utenfor det «trygge» selveiermarkedet, er det også grunn til å bekymre seg for situasjonen for de som har kjøpt. Gjeldsgraden i norske husholdninger er høy, renta kan snart bare gå en vei, og vi vet ikke om vi er vaksinert mot Europas økonomiske problemer for evig og alltid. I sum er dette en situasjon som krever at boligpolitikken blir satt høyere på den politiske dagsorden.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere