*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Ja til et blå-grønt Oslo

Alnaelva. Foto: FOTO: Arkiv

Oslo Elveforum fyller ti år i år. Det feires med bokutgivelse og en blå-grønn statusoppdatering. De ti årene som har gått, og situasjonen i 2010, er både til å juble av og å gråte over, skal vi tro beretningen.

Oslo Elveforum er et arbeidsfellesskap for tolv aktive, frivillige elvegrupper og ideelle foreninger, hvis intensjon er rehabilitering og styrking av den blågrønne strukturen i byen vår. Arbeidet konsentreres rundt de ti hovedvassdragene i Oslo-området, og Østensjøvannet. Noen av vassdragene er ivaretatt av medlemsorganisasjoner: Lysakervassdragets Venner, Miljøforeningen Akerselvas Venner, Alnaelvas Venner og Østensjøvannets Venner. Mens Mærradalsbekken, Hoffselva, Makrellbekken, Hovinbekken, Ljanselva og grensevassdragene Gjersjøelva (mot Oppegård) og Ellingsrudelva (mot Lørenskog) har dedikerte arbeidsgrupper.

De aktive i elvenettverket er en gjeng som er over gjennomsnittet interessert i de blå årene som renner gjennom byen. Deres entusiasme og kjærlighet til bekker og elver og slående – og smittsom.

For et halvt århundre siden var nemlig byens politikk å legge elveløpene i rør. I dag er heldigvis oppfatningen, også blant styrende politikere og etater, en ganske annen. I Kommunedelplan 2004 mot 2020 er det vedtatt at vassdragene skal åpnes der det er mulig. I etatene er det en uttrykt forståelse for at åpne vassdrag er viktig for byøkologien, for avrenning av regnvann og for å forhindre flom og overbelastninger i vannledningsnettet under byen. Vi skal heller ikke mange år tilbake før vannkvaliteten i for eksempel hovedstadens hovedpulsåre, Akerselva, var til å gråte over.

Også blant byens borgere har synet på det blå utviklet seg. Framveksten av vår tids populære byinnslag, vannspeilene, og åpningen av bekker og vannfall gjennom nye byggeprosjekter, viser at vi synes vann bedrer livskvaliteten vår. I dag feires elvenes nærvær; i kveld skal tusenvis av mennesker vandre i fakkellys langs Alnaelva. Neste torsdag er det klart for et av byens største kulturarrangementer, «Elvelangs i fakkellys» langs Akerselva. Oslofolk har igjen blitt glade i elvene sine, og viser det.

Men det er ennå langt igjen. Mye vann ligger ennå i rør under Oslo. Alt kan selvsagt ikke åpnes. Men vi mener Oslo Elveforums iherdige ståpåevne og engasjement er viktig for byen. Samtidig deler vi bekymringen deres om at den kommende «fjordbyen Oslo», som langt på vei har gitt sine store elver en ansiktsløftning, så til de grader har forsømt utløpene. Både Akerselva, Alnaelva og Hovinbekkens entré i fjorden er flau.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.