*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Janteloven ingen spøk

Oddbjørn Hagen i luftig svev under et Holmenkollrenn i 1935. Foto: Fotograf: S. Gran/Oslo byarkiv

«Janteloven og bygdedyret er minst like gamle som den olympiske ånd,» skriver redaktør Tore Bollingmo. Bækkelaget-helten Oddbjørn Hagen er endelig er «renvasket» etter 80 år med mistro i hjembygda.

For mer enn 80 år siden kom en idrettsmann av stort format flyttende til Bekkelaget og Oslo. Oddbjørn Hagen fra Rendalen var 1930-tallets svar på Petter Northug. En vinnerskalle som aldri tapte en spurtduell i langrennsporet og trente nær sagt døgnet rundt.

BAKGRUNN: I 80 år trodde hjembygda at Oddbjørn var en skurk – Nå hedres han

Men om det var jubel og glede i Bækkelaget SK da selveste Oddbjørn Hagen meldte overgang fra Ytre Rendalen Idrætslag, var ikke stemningen like god i Rendalen. Han skulle bli bonde hjemme, ikke ta seg arbeid på Splitkein-fabrikken i Oslo! Det ble sladder og bakvaskelser av overgangen, Hagen ble også omtalt som en «luring som også hadde løyet på alderen».


Det ble verre sladder, etterhvert gikk praten om at Hagen var tyvaktig og kriminell


Janteloven og bygdedyret er minst like gamle som den olympiske ånd. Så da den tidligere høyt verdsatte rendølen tok gull i OL i Garmish Partenkirchen i 1936 var det ikke jubel i hjembygda. Skiinteressen og heltedyrkingen sto ikke noe tilbake for hva man opplever i vår tid, men bare familien til Hagen flagget for triumfen i Rendalen.

Det ble verre sladder, etterhvert gikk praten om at Hagen var tyvaktig og kriminell. Forfatter Tor Strømsmoen satte seg fore og finne ut hvordan en slik sladder kunne oppstå. Ingen av de som arbeidet tett med det norske landslaget eller BSK hadde noe å utsette på gullvinneren, ingen kjente til noen episoder der han hadde gjort seg fortjent til et slikt rykte. I sitt arbeid med biografien om Hagen fant Strømsmoen en notis i Aftenposten fra 1934. «Den falske Oddbjørn Hagen på ferde igjen». Det viste seg at en kriminell gjenganger i Oslo kort og godt benyttet seg av den kjente skiløperens identitet. Gjennom søk i dommer fant Strømsmoen ytterligere bevis på dette. Han er overbevist om at dette var grobunnen for de stygge ryktene.

Oddbjørn Hagen var glad i hjembygda, men ble aldri spurt om å stille opp i Rendalen etter at rykteflommen startet. Nå er hans gode rykte gjenopprettet en gang for alle nesten 30 år etter hans død. Søndag avdukes en statue av Oddbjørn Hagen i hjembygda med flere BSK-profiler tilstede. Historien foreller oss at sladder og rykter kan være en tung bør, og at misunnelse mellom mennesker ikke er noen spøk.

Tore Bollingmo ansvarlig redaktør

Tore Bollingmo, ansvalig redaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.