*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Lag plass i kirken

I forrige uke var byråd Folke Fredriksen ute på frierferd til Nordstrand menighet. Han går inn for å utvide kirken til tross for at vernemyndighetene sier nei. Dette er en beskjed Nordstrand menighet har ventet på i tretti år. De ønsker å få plass til dobbelt så mange som i dag.

Nordstrands Blad synes ikke denne saken er veldig enkel å ta stilling til. Veldig ofte stiller vi oss på Byantikvarens side. Nordstrand kirke er et merkebygg som fortjener nennsom behandling. Samtidig ser vi at de som er aller gladest i bygningen, nemlig menigheten, ønsker seg endringer. Da blir det fort galt å hindre en bedre fremtidig bruk med begrunnelse i tidligere bruk og betydning. Med andre ord synes ikke vi at verneverdi bør få stoppe planene.

Derimot er vi mer skeptiske til å utvide en kirke i bydelen så lenge andre kirker både i vår egen bydel og i resten av byen har masse ledig kapasitet. I Oslo er det først og fremst katolikkene som sliter med mangel på plass. Den katolske kirken oppsøkes av polakker og litauere i tusenvis. De har store forventninger til kirken på mange plan. Vi synes det er trist at katolikkene ikke har sitt eget. Men at andre har større behov er ikke nok til å si nei til Nordstrand. Ei heller mener vi Nordstrand skal få nei fordi andre menigheter sliter med å fylle sine benkerader.

Vår konklusjon er den motsatte. Vi mener Bård Folke Fredriksen gjør det rette når han ønsker å si ja til utvidelse. Her har vi en menighet som blomstrer og lever og utfolder seg i tiår etter tiår. Nordstrand menighet berører folks hverdag på mange måter. Kirken er ikke bare et bygg som besøkes ved dåp eller begravelse. Det er ikke hverdagslig at kirker noe sted i Norge opplever for stor pågang. Det er et fenomen stort sett forbeholdt nevnte katolikker. Og selv om det er luksus, er det ikke hyggelig å måtte avvise folk i kirkedøren. Kirken har et snittbesøk på 200 personer ved ordinære gudstjenester. Etter utvidelsen blir det plass til 45o personer.

Saken skal behandles i bystyrets byutviklingskomité denne uken. Dersom byutviklingskomiteen ikke vedtar byrådets forslag, sendes saken til Fylkesmannen i Oslo og Akershus for endelig avgjørelse. Vårt råd er klart: Gjør døren høy!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.