RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Marka må ikke være hellig»


 
  Foto: Illustrasjonsfoto

Igjen er den omstridte markagrensa oppe til debatt. Denne gangen er det Plan- og bygningsetaten som foreslår å gjøre endringer i Bydel Søndre Nordstrand. Det er snakk om mindre justeringer, men det sender likevel et tydelig signal om at markagrensa kanskje ikke lenger vil være like hellig i åra som kommer.Det er en vanskelig diskusjon, men den er høyst nødvendig. Oslo vokser i rekordfart, og både boliger og infrastruktur må bygges for at byen skal klare å ta i mot alle de nye borgerne. Arealløsninger er da avgjørende.

Likevel er det neppe det beste å kun tenke fortetting i allerede etablerte boligstrøk. Man har tross alt et ansvar for å ivareta bomiljøkvaliteten for alle dem som allerede bor i byen.

Debatten har lenge rast om både bolighøyder og fortetting, skal man for eksempel spise av sentrumsparkene, eller skal man ta av utsikten til dem som bor litt lenger unna, og bygge i høyden?

STERKE MENINGER? SJEKK UT VÅRE DEBATTSIDER HER!

Vi mener det viktigste prinsippet er å fordele «byrdene» jevnt over, og sørge for at man både opprettholder gode bomiljøer i hele byen, samtidig som man lemper litt på den hellige markagrensa.

Oslo er unik som hovedstad med tanke på det enorme området med skog og mark vi har. Dette bør selvsagt i størst grad bevares. Både for vårt eget klima, for dyre- og plantelivet og ikke minst for beboernes rekreasjonsmuligheter er marka viktig.

Samtidig kan det ikke blir sånn at vi lar markagrensa bli så hellig at vi forringer bokvaltieten andre steder i byen. Her må planmyndighetene klare å ha flere tanker i hodet på en gang, og måtehold må være mantraet når man planlegger byen for framtidas befolkning, enten man skal bygge høyt, bredt eller på dagens friarealer.

At det nå diskuteres å ta av markagrensa i Bydel Søndre Nordstrand er interessant i så måte, da dette kan sette presedens for videre behandling av byggesaker, der det foreslås å ta av marka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere