RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Naiv debatt om terror»


 
  Foto: Arkivfoto: Simen Sundsbø

Etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport 13. august i år, er det spesielt ett spørsmål hele Norge har stilt: Hvorfor ble ikke Grubbegata stengt? Spørsmålet er selvsagt betimelig, og for de mange som ble rammet da bomben gikk av i Regjeringskvartalet er det bittert å vite at det neppe hadde skjedd, dersom regjeringen hadde fulgt oppfordringen om å stenge gata får meter fra der bomben gikk av.

Imidlertid er det svært risikofyllt å la dette ene spørsmålet bli stående som den avgjørende forklaringen på hvordan terroren kunne skje.

Regjeringen har foreløpig ikke kunnet gi svar på hvorfor de ikke fulgte oppfordringen om å stenge Grubbegata. Men de har forsøkt seg med forklaringer om at de ikke visste hvor akutt dette var. Opposisjonen raser, og mener regjeringen for lengst var informert om risikoen.

Det signalet burde selvsagt våre statsråder tatt. Årsaken til at det likevel ikke blir gjort er sammensatt, men et viktig element er nok en felles naiv tro på at terroren ikke kunne ramme oss. Sjokket mange ble rammet av 22. juli var også en reaksjon på at det ingen trodde kunne skje, faktisk skjedde.

LES ALT OM 22. JULI-SAKEN HER

Når vi da likevel ble rammet, trenger vi forklaringer. Hele Norge skriker etter å få svar. Spørsmålet er umulig å svare på. Likevel må vi lete, og vi må forsøke å ruste oss bedre for å unngå at noe liknende kan skje igjen. Å stenge Grubbegata er åpenbart. Det samme gjelder å sikre regjeringsbygg og Stortinget. Samtidig må vi våge å tenke de tankene det er vondt å sette ord på.

Gjerningsmannen har sagt i retten at han var villig til å dø for saken han trodde på. En stengt gate ville aldri stoppet han. Han ville funnet andre måter å ramme Norge på.

Utøya er det mest smertefulle og virkelige bildet på at han klarte dét. Å tro at Behring Breivik ville droppet terrorplanene, og heller tatt seg jobb i butikk fordi Grubbegata ble stengt, blir mer naivt enn vi kan koste på oss å være. I steden må vi innse at vi ble rammet på verst tenkelig måte, og at det samme kan skje igjen.

Da må vi tørre å tenke større enn hvem som har skyld i at en gate ikke ble stengt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere