LEDER: Opprør uten effekt

Sylvi Listhaug (Frp) må tåle kraftig kritikk fra 10 av 15 BU-ledere. De mener Listhaug har sviktet eldreomsorgen.

Sylvi Listhaug (Frp) må tåle kraftig kritikk fra 10 av 15 BU-ledere. De mener Listhaug har sviktet eldreomsorgen. Foto: ARKIVFOTO

Noen tradisjoner er hyggeligere enn andre. Bydelsopprør er dessverre ikke av dem. For når 10 av 15 BU-ledere nå samler seg mot byråd Sylvi Listhaug (Frp) og krever en bedre eldreomsorg, blir man nok en gang minnet på den frustrerte hverdagen til de mange bydelspolitikerne og – ansatte rundt om i Oslo.

Det er de «røde» BU-lederne som har undertegnet på oppropet mot eldrebyråden. Bydelene med BU-ledere med blå farge i Oslo nord og vest er for ordens skyld ikke med på opprøret.

Det er ikke første gang politikere i bydelene protesterer mot Rådhuset. I 2007 gikk alle 15 BU-ledere sammen og krevde mer penger. Rammene for 2008 var for trange, mente de. Opprøret kom etter tre år med sammenhengende kutt i mange bydelsbudsjetter.

Året etter manet flere BU-ledere igjen til felles kamp. Denne gangen var det bydelene i indre øst som var misfornøyde. De ble ikke hørt. Året etter protesterte de igjen mot at det ikke ble gjort nok med barnefattigdom.

Så kom 2010, og selv byrådet innrømmer at mindre skatteinngang og eksplosiv befolkningsøkning gir strammere budsjetter – også for bydelene. Og dermed er det nok en gang duket for et såkalt bydelsopprør. Denne gangen samler troppene seg spesielt for å påpeke kutt i eldreomsorgen. Byrådets svar er å sende ballen tilbake – bydelene må selv ta skylda for at det ikke finnes penger.

nn Det er her kjernen i problemet ligger. Det nytter ikke lenger å sparke oppover eller nedover etter hva situasjonen krever. Med rød regjering, blått byråd og noen røde og noen blå bydeler er det en enkel utvei å skylde på hverandre.

Faktum er at bydelene nå for syvende år på rad må kutte i budsjettene sine. De ikke lovpålagte tjenestene – et viktig tiltak for å spare penger på sikt – er mange steder allerede skrapet og kuttet. Vi ser rundt i hele byen at det i lovpålagte tjenestene har blitt tatt avgjørelser som for eksempel økt bruk av hjemmebaserte tjenester framfor sykehjemsplasser, for å spare. Det er uholdbart. Spørsmålet er bare om det ikke har gått inflasjon i «bydelsopprør». For noe må gjøres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag