*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Oslo-folk avstår fra å si sin mening fordi de ikke vet hva de blir bedt om å stemme over»

Mandag skal Oslo befolkning si sin mening om en konkret politisk sak. Det er ikke så ofte vi gjør den slags – sist var i 1994, da vi stemte over medlemskap i EU. Også den gangen var det en rådgivende folkeavstemning, det vil si at politikerne ikke er nødt til å ta den til følge.

Den samme situasjonen har vi i år, når Oslos befolkning skal ta stilling til om vi bør arrangere OL eller ikke.

I 1994 sa 89 prosent av den norske befolkningen sin mening om EU. Det er godt over snittet for ordinære valg i Norge, og forsvarer bruken av en egen folkeavstmning.

I år tyder alle meningsmålinger på at deltakelsen ved folkeavstemningen blir langt under det ordinære stortingsvalget. Det er et demokratisk problem. Byrådsleder Stian Berger Røsland har uttalt at et nei betyr nei, og et ja betyr ja i folkeavstemmingen. Det vil si at den også skal bli førende for hva Oslo gjør videre med OL-søknaden.

På den ene siden kan man si at engasjementet åpenbart må være til stede i befolkningen, for at vi skal kunne arrangere et OL. Samtidig er dette så store spørsmål at det er risikabelt å overlate til befolkningen å ta stilling til dem.

Så langt har ingen kunnet si sikkert hvor mye et OL vil koste. Ei heller hvor de ulike anleggene skal plasseres, i hvilken grad infrastrukturen vil bygges ut eller hvilke deler av byen som vil nyte godt av et OL. Det vil si –det har vært mange forslag, sågar svært gode forslag. Men ingenting er sikkert. Det er tross alt drøyt åtte år til et eventuelt OL.

På tross av en massiv informasjonskampanje fra både ja- og nei-siden, og ikke minst fra kommunen, synes denne usikkerheten å være årsaken til at mange ikke vil stemme. Oslo-folk avstår fra å si sin mening fordi de ikke et hva de blir bedt om å stemme over.

Det er synd om et eventuelt OL skal strande fordi vi ikke visste hva det ville bety. Hadde prislapp, antall anlegg og plassering vært bestemt ville det vært enklere å si ja eller nei. I steden sier mange nå «tja» til noe de ikke vet hva er. Det er en politisk ansvarsfraskrivelse.

FLERE MENINGER OM OL:

HØYRE: «OL til millionbyen!»

«Fem grunner til at Oslo-OL vil holde budsjettet»

«Gi ungdommen et nytt OL»

«Nei til OL i Oslo 2022!»

– Det er så mye annet å bruke pengene våre på enn et OL

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.