*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Oslo ønsker byen og hverdagen tilbake»

  Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Det er en vanskelig balansegang som utøves i disse ukene, både for Oslo som by og for norsk presse. Ugjerningsmannen ønsket en talerstol, og ved å drepe 77 uskyldige mennesker – barn og unge – skulle han skaffe seg den.

Dette grusomme bakteppet er hovedårsaken til at vi i dagene og ukene etter 22. juli bare unntaksvis brukte navnet til Anders Behring Breivik da vi omtalte terroren. Hans høyeste ønske var å bli Norges mest omtalte nordmann, og dette ønsket ikke vi å bidra til.

Samtidig er saken så vanvittig og har berørt oss alle i en eller annen form, og vi ønsker svar på hva som ligger bak det ufattelige. Det er godt at vi har kolleger som tar jobben med å formidle det som skjer i retten. Vi skylder de etterlatte og de overlevende etter tragedien at man gjør det man kan for å forstå. Rettssaken har kanskje ikke gitt så mange svar, annet enn at ugjerningsmannen ondskap og mangel på empati nær sagt ikke kjenner noen grenser.

VI VIL HØRE FRA DEG: Hvordan viser du at du bryr deg om andre?

Les hva andre har skrevet, og fortell din historie

Oslo som by er kanskje hardere rammet enn noe annet sted i Norge, ved siden av Utøya. Terrorbomben som drepte åtte omgjorde Oslo sentrum nærmest til en krigssone. Mange unge fra vår by ble henrettet på Utøya, og dette er også ugjerningsmannens hjemby.

Oslo er symbolbyen for nasjonale hendelser, også de tragiske, og der var her vi samlet oss i sorgen, utenfor Domkirken, og i det fine rosetoget.
Det er viktig at en enkelt persons ondskap ikke overtar livene til oss alle og preger alt vi snakker om, nærmest invaderer hele det offentlige rom. Filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen oppsummerte det i Aftenposten på lørdag: «Dette må ikke få overskygge alt annet.»

Det er godt sagt. «I vår redaksjon ønsker vi å minne om de verdiene vi snakket varmt om like etter ugjerningen.Vi ønsker ikke å bruke dagesvis inne i rettssalen.» skrev vår nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten før rettssaken.

I forrige uke brakte dittOslo solskinnshistorien om Julianne Grovehagen som la ut gaver til fremmede på t-banen i Oslo. For å gjøre noe koselig for sine medmennesker i en dyster tid. Julianne mistet bestevenninen sin på Utøya, men isteden for bitterhet viste hun kjærlighet.

Vi brakte også andre historier fra Oslo som viste at folk bryr seg om hverandre i disse dager. Og til tross for at vi ikke hadde fokus på ugjerningsmannen – aldri har vi hatt flere lesere noen gang på dittOslo enn vi hadde forrige uke. Gode historier om folk som bryr seg om hverandre og byen sin er godt stoff. Det gir håp for fremtiden, og det er den vi skal leve i.

Tore BollingmoTore Bollingmo, ansvarlig redaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.