*Nettavisen* Nyheter.

Hege Bjørnsdatter Braaten

LEDER: «Oslos skoleelever fortjener bedre»

Forrige uke fikk en rekke skoleelever endelig ny skole på Frydenberg. De gleder seg spesielt over at den er ren, pen og at det er bra mat i kantina. Ikke så mye over det faglige altså. Det er imidlertid en tanke jeg veldig godt kan følge.

Gjennom mine tre år på videregående skole ble jeg nærmest traumatisert hvis «naturen kalte», som det så fint heter. Toalettene på Manglerud videregående skole på slutten av 90-tallet var alt annet enn en spa-opplevelse. Faktisk var forholdene så elendige – vi snakker tre år med sammenhengende lekkasjer – at de fleste av oss elever brukte storefri til å løpe ned på Manglerud senter for å spise lunsj og ikke minst besøke toalettet.

LES OGSÅ: Vil flytte musikklinja på Manglerud til sentrum

På senteret var det rent og pent. Det er jo ofte sånn når det er kommersielle interesser involvert. Et kjøpesenter vet at kundene forsvinner dersom de ikke holder både fasiliteter og butikker i god stand.

Det samme kan man dessverre ikke si om mange offentlige bygg. Både skoler og sykehus har denne vinteren fått gjennomgå når pressen har lagt seg i selen for å undersøke renhold og sanitære forhold.

Blant annetSlemdal skole kunne dittOslo tidligere i år fortelle at det finnes både råte, muggsopp, skitt og lort, som gjør at elevene avstår fra å dusje etter gymtimene. Den gamle trusselen om buksevann i garderoben blir med ett ikke et uskyldig pek, det blir heller en trussel som går på helsa løs.

LES OGSÅ: Elever tør ikke å dusje på Slemdal skole

Og elevene på Slemdal er dessverre ikke alene. I påvente av at kommunen skal ta tak i vedlikeholdsetterslepet sitt, ser mange elever seg nødt til å la være å gå på toalettet i skoletida. Eller de lar være å dusje etter gymtimene – timer som for øvrig blir tilbragt i gymsaler med hybelkaniner i hjørnene og råtne «tjukkaser». Hvorfor tillater vi dette? Fortjener ikke den oppvoksende generasjon bedre når de skal suge til seg lærdom for å gjøre dem rustet til å møte voksenlivet?

Elevene på Frydenberg skole var lykkelige over at de ikke-faglige tilstandene på skolen nå var tilnærmet perfekte. Skolebyråd Torger Ødegaard mener skolen er en av de fineste han har vært på. Det fortjener elevene. Når de skal sitte i timesvis, ukesvis, ja, åresvis å lære, jobbe og utvikle seg trenger de også omgivelser som tilfredstiller mer enn et absolutt minimum.

LES OGSÅ: Frydenberg skole endelig åpnet

Ødegaard påpekte at Oslo framover må bygge på rekordtid for å tilfredstille kravende befolkningsveksten stiller. Det betyr ikke at man kan la de eksisterende byggene i Oslo fortsette å forfalle.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.