*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Østkanten – best i byen»

  Foto: Illustrasjonsfoto

Nobel Fredssenter har nylig gjennomført en undersøkelse, som viser at beboere i Oslo indre øst er de ivrigste konsumentene av kultur i byen. Tradisjonelt sett har det vært vestkanten som har vært ledende på å bruke kulturtilbudene i byen, men nå har altså østkanten tatt kraftig innpå. Funnene i undersøkelsene sammenfaller med vår kåring av Byens beste.

I hele høst har du, som leser, kunnet være med å kåre dine favoritter i kategoriene sushi, pizza, kaffebar og kjøpesenter. Denne uka ble vinnerne kåret, og etter at tusenvis har stemt er resultatet entydig: Oslo-folks favoritter ligger på Oslos østkant.

LES OGSÅ: Her er Oslo-folks favoritter i hovedstaden

Vi tror ikke det er tilfeldig at både kulturelle aktiviteter og utelivet har flyttet seg østover. Oslo indre øst har tradisjonelt vært et område bebodd av mindre bemidlede mennesker. Ser vi langt tilbake i tid var jo dette selve definisjonen på arbeiderstrøk – en definisjon langt fra utstrakt bruk av kultur- og uteliv.

Men de senere åra har det nærmest skjedd en revolusjon i Oslo indre øst, og selv om mange fortsatt sliter i disse bydelene, er det gledelig å kunne melde om et skifte, som kommer langt flere til gode enn det kanskje har gjort tidligere.

Det er viktig å snakke om Oslo øst som kulturbydeler, og som utelivsbydeler. Ikke fordi konsum av kultur og uteliv er ensbetydende med god livskvalitet, men det er viktig fordi disse bydelene langt oftere omtales i samme åndedrett som man nevner utfordringer knyttet til kommunale boliger, forslumming, forsøpling og fattigdom.

Det tegner et bilde av bydeler som er langt fra virkeligheten, uansett hvor man befinner seg på inntektsskalaen.

Tvert i mot er Oslo indre øst mangfoldets bydeler. Svært mange kulturinstitusjoner holder hus her, og det er også et rikt og mangfoldig næringsliv, både hva restauranter og butikker angår.

Vi synes det er gledelig at både vi og Nobels Fredssenters undersøkelse kan være med å belyse denne siden av østkanten. Og minner samtidig om at Oslo er én by – med tilbud for alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.