RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leder: Overkjøring av Oslo Ap

I disse dager foregår det en rettssak i Borgarting lagmannsrett, hvor det igjen skal tas stilling til saksbehandlingen i ambassadesaken. Spørsmålet er om den får noen betydning utover at ambassademotstanderne får gjennom at utbyggingen må konsekvensutredes og at bystyret dermed må behandle saken på nytt.

Ulike kilder i Arbeiderpartiet sentralt og lokalt sier at partiet vil fatte et vedtak sentralt som vil sette til side Oslo Aps standpunkt i saken om den skulle havne i bystyret på nytt. Oslo Ap er som kjent imot ambassadelokaliseringen i Husebyskogen. Det var ingen tilfeldighet at Jens Stoltenberg kalte styret i Oslo Ap inn på teppet, da trusselen om et varig bygge- og deleforbud i Husebyskogen ble aktualisert. Like lite tilfeldig er det at vår egen utenriksminister grep direkte inn i prosessen og overtalte amerikanerne til å trekke saken de hadde lagt inn hos Fylkesmannen. Amerikanerne ville ha kjent bystyrets midlertidige bygge- og deleforbud ugyldig for å fart på byggeprosessen. Amerikanerne fulgte Gahr Støres råd, og det ble blåst "faren over". Oslo Ap fant en midlertidig utvei i å trekke et forslag om varig bygge- og deleforbud gjennom å la saken fortsette i rettsapparatet. Et vaklende SV var forøvrig heller ikke mye å støtte seg på.

Det har gått opp for mange hvor vanskelig det er å sette seg opp mot de store gutta, Stoltenberg og Gahr Støre. Stoltenberg har gitt klar beskjed om at regjeringen ikke deler Oslo Aps standpunkt i ambassadesaken. Husebyskogen er lovt bort til amerikanerne, og det vil regjeringen sørge for blir oppfylt. Sentralt håper man at ambassademotstandrne taper i rettsapparatet. Da har i hvert fall Oslo Ap en liten mulighet for å slippe å ta opp saken på nytt i bystyret. Et bystyre hvor det faktisk, skal man tro partiprogrammene, er flertall mot ambassade. Vinner ambassademotstanderne, blir Aps partipisk desto hardere, for at regjeringen skal slippe å tvangsregulere området i Husebyskogen. Lillebror SV gjemmer seg foreløpig i skjørtene på Ap og ingen vet hvor lillebror vil hoppe.

Det er for tiden en øredøvende stillhet fra tidligere markante ambassdemotstandere som for eksempel Oslo Aps leder Jan Bøhler og SVs Heidi Sørensen. For tre år siden brølte de sin motstand på jordene i Husebyskogen. Da fikk de begeistret støtte fra ambassademotstandere ved stortingsvalget. Nå er det ikke et pip å høre. Noen vil kalle det rå populisme, mens andre kaller det realpolitikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere