RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Arkivfoto

LEDER: «Rom og rus forsvinner ikke ved at folk blir jaget fra sted til sted»

Forrige uke ble romfolket igjen jaget fra et av sine oppholdssteder. Nok en gang fikk de beskjed om å fjerne seg fra Sofienberg. I et forsøk på å bistå romfolket okkuperte Boligaksjonen – en gruppe som jobber for å sette fokus på det de hevder er en feilslått boligpolitikk – et hus på Rødtvet.

Lykken var kortvarig. Bare timer etter okkupasjonen ble de kastet ut derfra også. Omtrent samtidig ryddet Statsbygg romleiren ved Sognsvann. Igjen står romfolket i Oslo uten noe sted å være.

LES OGSÅ: Trist syn på Sognsvann

Det har blitt et refreng de siste årene. Romfolket ønskes ikke velkommen i Oslo – de jages fra sted til sted, så fort de har funnet et sted å rulle ut sine loslitte madrasser, eller parkere sine biler. Den evige jagingen lykkes bare med å sende et tydelig signal om at det offentlige Norge ikke ønsker at romfolket skal være i byen vår. Utover det er effekten minimal, og det har nærmest utartet seg til en sløsing av offentlige ressurser.

LES OGSÅ:

Mandag jager politiet romfolket fra Vaterland

Kåre Stølen hardt ut mot narkoselgere

Politiet gir ulovlig høye narkobøter på «plata»

Jakten kan minne om den måten Oslos rusavhengige i flere tiår har blitt jaget rundt i byen. Oslo har verken fått færre stoffbrukere, eller en adekvat løsning for dem som sliter med rusproblemer – heller tvert i mot, stadig flere rekrutteres til Oslos rusmiljøer. På samme måten som stadig flere fattige romfolk kommer til byen i et forsøk på å tjene til livets opphold.

Det kan ikke bli sånn at vi – i stedet for å ta tak i de vanskelige utfordringene i byen, velger å fjerne dem fra vårt eget synsfelt. De slutter ikke å eksistere når vi ikke ser dem. Nettopp dette var det stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, tok til orde for da han for fire år siden startet aksjonen «ute av syne, ute av sinn». En aksjon som endte med en årlig invitasjon til Stortinget, for Oslos rusavhengige. Denne uka var de for femte gang på besøk på Stortinget. Kravet var entydig: Lytt til oss!

LES OGSÅ: – Viktig at alle blir hørt

Det samme kravet kan romfolket fremme. Uten at myndighetene skal imøtekomme alle krav som fremmes av de svake gruppene i samfunnet, er det den kunnskapen de med førstehånds erfaring sitter med, vi må bruke for å skape varige og gode løsninger for alle parter.

Romfolket forsvinner ikke ved at de blir jaget fra sted til sted. Ei heller de rusavhengige. I stedet må vi tørre å ta tak i det ubehagelige, og tenke nytt, for å bistå dem som ikke har det så godt som flertallet i verdens rikeste land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere