*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: Se din sidemann

Lørdag arrangeres Verdensdagen for psykisk helse. Årets tema er arbeid og psykisk helse. Årets kampanje har som mål å skape økt åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen.

Dette er
tema vi må ta på alvor, psykiske problemer er vanlige, om enn tabuer, skal vi tro leder av nyopprettede Mental Helse Grorud, Nina Ruud. Gruppen markerer dagen i morgen, på Romsås senter, med osloordfører Fabian Stang, såvel som personer som har levd med psykiske problemer.

Omtrent halvparten av Norges befolkning vil oppleve psykiske vansker i løpet av livet. Angst og depresjon er de vanligste helseproblemene og medfører flest tapte arbeidsår blant befolkningen, opplyser Folkehelseinstituttet. Arbeid er som oftest positivt for den psykiske helsen. Arbeid kan bidra til felleskap, mening i tilværelsen og økonomisk trygghet som beskytter mot psykiske helseplager. Det kan også være et viktig bidrag til bedring for de som er rammet av psykiske helseproblemer. Økt åpenhet og endring i holdninger rundt psykiske helseproblemer, samt økt sysselsetting er derfor de viktigste forebyggende tiltakene vi kan stimulere til.

Psykiske lidelser er blant de vanligste årsakene til sykefraværet i Norge, og koster samfunnet mellom 60 – 70 milliarder i tapt arbeidsfortjeneste og uføretrygd (Folkehelseinstituttet). Det er også for mange mennesker som faller ut av arbeidslivet på grunn av psykiske helseproblemer.

Det er behov for å øke kunnskapen hos arbeidsgivere om hvordan man kan møte psykiske helseproblemer blant ansatte, og hvordan man skal tilrettelegge for at disse fortsatt kan være i jobb. Regjeringen har satt i gang en stor satsing gjennom Nasjonal Strategiplan for arbeid og psykisk helse (2007- 2012).

I 2010
sendes oppfordringen om å bruke Verdensdagen for psykisk helse som en dialogarena; Det ligger mange muligheter i å satse på forebyggende arbeid for å forhindre at folk blir langtidssykemeldte.

Lokalavisen Groruddalens
oppfordring er klar: Se din sidemann!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.