RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: Søppelberg

Da snøen forsvant dukket søppelet opp. Alt fra hundeskitt – både i og utenfor pose – til sigarettsneiper, sigarettpakninger, sjokoladepapir, klær, sofaer, vaskemaskiner, ja stort sett det meste man ikke lenger har bruk for. Under vinterens beskyttende snø er det nemlig ikke den ting Oslo-folk ikke synes passer å slenge fra seg i det offentlige rom. Og ærlig talt; det meste skyldes latskap.

Førstkommende tirsdag starter årets Ruskenaksjon. Ruskengeneral Jan Hauger kan i den forbindelse varsle om at 120 millioner kommunale kroner årlig brukes på å fjerne søppel i hovedstaden. Det tilsvarer omtrent hele budsjettet til rusomsorgen. Det tilsvarer også ganske mange barnehageplasser, sykehjemsplasser eller fritidsklubber. Det er altså ikke småpenger som går med i kampen for å holde det hyggelig og hygienisk rundt oss.

Du skal ikke reise så langt ut av Norge for å finne byer der renovasjonen ikke fungerer. Vi skal være veldig glade for at vi Oslo ligger i front i Europa når det gjelder avfallshåndtering. Forbrenningsanlegget på Klemetsrud er sentralt i så måte. Men vi får aldri en ren by om ikke innbyggerne og administrasjonen spiller på lag. I så måte har Friluftsetaten tatt lange steg i feil retning i vinter. Folk skjønner ikke hvorfor søppelkasser forsvinner langs gangveier og i parker. Enda vanskeligere er det å skjønne at søppelkassser ikke tømmes. Poser med hundemøkk etterlatt i naturen er verre enn hundemøkk uten pose.

Vi forventer at Friluftsetatens merkelige praksis endres. Dette handler om store penger. men også om vår felles moral. Hvordan få folk til å tenke Rusken, hvis de samme folkenemener kommunen unndrar seg sitt ansvar? Det er en evig oppgave å bearbeide holdningene mange synes å ha til at ens eget avfall ikke angår en selv. Å slippe både sneiper, røykpakker eller annen embalasje på bakken virker som en selvfølge for mange. Nordstrands Blad håper Rusken-generalen får sine ønsker oppfylt; og at vi alle blir flinkere til å holde Oslo ren og pen. Samtidig må kommunen ta sin del av ansvaret med å sette ut nok søppelbøtter og sørge for at disse blir tømt jevnlig. I vinter har Friluftsetaten gått motsatt vei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere