RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: Tiggere og hule håp


 
  Foto: Foto: Privat

Den siste uken har politiet og Rusken aksjonert mot provisoriske leirplasser flere steder i Oslo. Første sted ut var en leir på nedsiden av Ekebergrestauranten. Teltleirene bebos av tiggere som på dag og kveld oversvømmer Oslo med sine kopper og bedende blikk.

LES SAKEN: Razzia mot ulovlig villcamping

Byråd Jøran Kallmyr vil bli kvitt tiggerne én gang for alle ved å jage dem unna. Men det er like vanskelig som å få ut mulla Krekar. Statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, sier til NRK Østlandssendingen at Kallmyr for det første er avhengig av at politiet følger opp hans løfter, og at politiet er avhengige av en lovhjemmel. Mange av disse tiggerne er EU-borgere og EU-retten gir fri bevegelse over landegrensene. I Asker og Bærum har de innført en slik politivedtekt. Der må man nå ha tillatelse fra politiet for å be om penger på offentlig sted.

LES OGSÅ: Sprøtt at dette er Norge!

Bystyret i Oslo ønsker seg en slik mulighet til å vise bort tiggere. Ifølge statssekretæren kan Oslo kommune sammen med politiet gå inn for en slik vedtekt hos oss også. Men hun påpeker samtidig at de i Bergen fortsatt sliter med tiggerne, selv om de har innført en slik vedtekt. Vi tolker Aas-Hansen dit hen at det ikke nytter å bli kvitt verken tigging eller tiggerleire ved hjelp av lokale vedtekter. Hun sier man må opp på internasjonalt nivå for å få bukt med bakmennene og tiggerne. Hun forteller at tiggere blir tema når de europeiske justisministrene skal møtes i juli. Uten at hun tør å låve at det kommer tiltak på bordet som vil stoppe tiggerne fra å komme til Oslo.

Nordstrands Blad vil på denne bakgrunn advare Kallmyr mot å tro han kan få slutt på utenlandske tiggere i Oslo ved å jage dem litt rundt. Det blir like dumt som å tro du kan få slutt på omsetningen av heroin i Oslo ved å jage brukerne vekk fra Slottsparken eller Skippergata eller Plata. Politikerne får ikke slutt på fattigdommen i Oslo ved å avgi politiske løfter. De får ikke ut mulla Krekar heller, uansett hvor lei de er av mannen og hans trusler. Vi mener ikke at vi skal godta at tiggere oppretter leire og griser ned omgivelsene rundt seg. Men det er ikke lurt å skape forventninger til raske løsninger som ikke finnes. Etter noen års venting på julaften har vi innsett at nissen ikke kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere