RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leder: Tiggernes fristed

De nye politivedtektene er for tiden ute på høring, og tiggere og prostituertere får denne gangen gjennomgå. Hvis de skulle finne på å forstyrre den alminnelige ro, orden eller ferdsel, kan politiet jage dem bort. Men jage dem bort fra hva, og til hvor? Og hva er egentlig den alminnelige ro? Mennesker som bor i en by må tåle et mangfold, som noen ganger går utover grensen for det behagelige.

Byrådsleder Erling Lae er redd for at Oslo skal bli et fristed for tiggere og prostituerte, og er grundig lei det han kaller en misforstått snillisme mot svake grupper. Men hva mener byrådslederen egentlig med snillisme? Er det for snilt å la tiggere få lov til å sitte å se ned i bakken, mens de venter på at pappkruset sakte fylles opp? Og ligger løsningen på problemet i at politiet kan bortvise aggressive tiggere i henhold til nye politivedtekter?

Løsgjengerloven som omhandlet tigging, ble opphevet i fjor, men det ser tydeligvis ikke ut som om alle politikere har fått dette med seg.

I paragrafen om tigging og prostitusjon i forslaget til nye politivedtektene, omtales også utilbørlig pågående salg. Hva er egentlig mest forstyrrende for folk flest? En innpåsliten selger, som jobber på provisjonssalg, eller en tigger som trenger ditt bidrag til dagens dose? Vi vet alle hvor ekstremt slitsomt det kan være å løpe fra en lønnshungrig selger. Og hva er samfunnsmessig mest nyttig? Hvis ikke tiggeren, som i de fleste tilfeller også er narkoman, ikke får nok kroner til dagens dose, vil dette vise seg i tallene i rans- og voldsstatistikken.

SV og Venstre vil ikke kriminalisere og jage tiggere, men de vil bruke sosialpolitiske tiltak for å hjelpe de svake gruppene i samfunnet.
Ingenting er bedre enn dette, men hvilke konkrete tiltak er det her snakk om? Hvorfor velger man da å legge ned hybelhus, og jage narkomane?

Mens vi venter på at politikerne finner løsninger på problemene, håper vi at noen fremdeles tar seg tid til å møte tiggere som medmennesker. Det er til og med lov å gi bort et smørbrød, eller bare slå av en liten prat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere