*Nettavisen* Nyheter.

Leder: Tøv om tissetrengte

La oss være enige om én ting. Det er en menneskerett å få gå på do. Når du trenger det. Ingen kan være i tvil om at vi trenger bedre løsninger på toalettfronten i vår del av byen. Her finnes ikke ett eneste offentlig tilbud.

Riktignok har vi mange utesteder som generøst og hyggelig låner ut sine toaletter til nødne, uansett om de er gjester eller ikke. Men du vet aldri helt når de er åpne, og om de slipper deg inn.

Vi kjenner folk som føler det svært beklemmende å spørre om å få låne toalettet. Ikke uten grunn. Du risikerer faktisk både kjeft og et tvert nei, selv om man er edru og uklanderlig. Besøkende som kjenner behovet for et snarlig toalettbesøk i Oslo vest, er altså prisgitt de rene tilfeldigheter.

Menn har et fortrinn fra naturens side, dersom de bare må tisse. Har de flaks, finner de en usjenert busk eller et tre de kan studere intenst i et par minutter, uten at noen føler behov for å rope på politiet. For kvinner er det som kjent verre.

Dette burde være selvfølgelig kunnskap for alle dem av oss som spiser og drikker. Vi må på do. Av og til plutselig. Likevel forteller byråd Peter N. Myhre oss at det ikke er veldig stort behov for offentlige toaletter i Oslo.

Vi tror veldig, veldig mange har vært veldig, veldig uenig med ham i det utsagnet. Ikke det at folk går rundt og tenker på toaletter til daglig. Men når behovet først er der, Myhre, da er det der! Da hadde det vært knakende kjekt med et sentralt plassert offentlig toalett, rent og pent og innbydende. Med toalettpapir i holderen og en ren vask til å vaske hendene i.

I tidligere tider hadde vi offentlige toaletter diverse steder i Oslo. De ble benyttet. Vi er vel ikke annerledes skrudd sammen i dag? Vi har riktignok fått mange flere skjenkesteder, og med dem også flere toaletter. Men bruken av byen har også endret seg. Flere folk er ute flere timer i døgnet. Og mange av dem inntar rikelige mengder drikke, som har en lei tendens til å ville ut igjen.

Med andre ord nekter vi å godta argumentet om manglende behov. Når det gjelder argumentet om at offentlige toaletter ramponeres, så synes vi det er for ille at ramp skal få forhindre oss fra å gå på do. Heldigvis forteller administrerende direktør i JCDecaux, Øyvind Markussen, at hærverket er begrenset på de toalettene han administrerer i Oslo. Vi tror ikke det blir mer tagging på St. Hanshaugen eller Majorstuen enn på Stortorget eller Youngstorget. Vi er like trengende i vest!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.