*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Tøyen – stedet politikerne glemte»

Politikerne har diskutert Tøyen i over fire år. En hån mot beboerne at det ikke skjer noe i området, mener nyhetsredaktør, Hege Bjørnsdatter Braaten. Foto: Arkivfoto

Om to måneder er det fire år siden bystyret første gang vedtok å flytte Munch-museet til Bjørvika. Mens noen jublet, gråt andre. «Jeg er i sjokk», sa daværende leder av bydelsutvalget, Hans Christian Lillehagen (Ap).

Sjokket ble imidlertid avbrutt av en heftig debatt om Tøyen. Selv om Munch-museet var stridens kjerne, ble Tøyen uansett satt på det politiske kartet, som et området med sårt behov for oppgradering. Det ble en allmenn erkjennelse av at beboerne i området hadde blitt avspist med smuler i en årrekke. Det foregående sjokket ble erstattet med forventninger hos mange, som nå håpet på et livlig Tøyensenter, en oppgradering av parker og friområder, kanskje en restaurant eller to.

Noen måneder senere tok jeg turen til Tøyen, for å snakke med beboere. «Nå må politikerne slutte å snakke» var tittelen på saken jeg skrev i september 2008. Beboerne hadde allerede mistet tiltroen etter fire måneders total stillstand.

Et år etter Munch-avgjørelsen, i mai 2009 – valgåret 2009 – kunne vi bringe den gledelige tittelen «Tøyen på tegnebrettet». For nå skulle det virkelig skje ting, i følge byens politikere. Valget kom, men ingenting skjedde.

Og så kom 2011. Valgår igjen, og vi stilte alle byens toppkandidater spørsmål om Tøyen. Fortsatt var alle enige om at området har sterkt behov for oppgradering, og det skal de da vitterlig gjøre noe med, bare de vinner valget. Valget kom, og noen vant.

KrF, Venstre og Høyre tråler nå byrådskontorene – alle partier som ønsker en oppgradering av Tøyen, om enn noe mer markedsliberalistisk enn den like optmistiske opposisjonen.

Likevel sitter beboerne fortsatt i villrede i mars 2012. Tøyensenteret er fortsatt dødt. Det er stadig ikke avklart om Munch skal flyttes til Bjørvika, forbli på Tøyen eller kanskje skal det inn i Nasjonalgalleriet? Det er ingen oppgradering av friområdene, det har ikke kommet mer lys langs mørke stier, ei heller har det kommet flere kulturtilbud, utesteder eller restauranter som kan øke den positive aktiviteten i området.

LES OGSÅ: – Bare riv hele Tøyen

HØYRE: – Tror vi har et uforløst potensiale på Tøyen

ARBEIDERPARTIET: – Tøyen kan bli det nye sentrum i Oslo øst

Det er en hån mot beboerne. I en sak der enigheten er så stor om at «noe må gjøres» er det ikke annet enn frekt å la være å gjøre noe som helst i løpet av fire år. Med unntak av å trenere saken, utsette vedtak og fortsette å snakke pent om Tøyen-området – stedet politikerne ynder å kalle «det nye sentrum i Oslo øst».

Det er ikke lenger troverdig. Fortsett gjerne å skylde på hverandre, men faktum er at det her er mangel på politisk samarbeidsvilje og gjennomføringsevne fra alle leire. Taperne er igjen beboerne på Tøyen.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.