LEDER: Uakseptabel oppførsel i skiløypene

Vi satte fingeren på en følsom nerve da vi i januar brakte historien om fotgjengerne som følte seg uvelkomne i marka. Kommentarene har florert og debatten har til tider vært riktig så het på våre nett- og Facebook-sider. Er det skiløpere eller fotgjengere som skal ha rett til å nyte vinterværet i skogen?

Etter vårt fokus på saken har flere andre medier brakt tilsvarende historier. Nå er det verken noe nytt, eller særlig overraskende, at det oppstår en interessekonflikt mellom dem som vil legge skiene i ferske, nypreparerte løyper, og dem som sverger til apostlenes hester, selv i vinterhalvåret. Når i tillegg hunder og barnevogner skal kjempe om den samme plassen, i de samme vinterveiene, er kaoset og konkurransen komplett. Hinder for fart er én ting, nedtråkking av løyper en annen. Skal man gå på ski i Oslomarka på den tiden av døgnet de fleste av oss tilbringer i våken tilstand, må man regne med å treffe på andre, ja til og med gå i kø. Barn og pensjonister, og til og med fotgjengere, har full rett til å ferdes i naturen, selv om det er kjørt opp skiløyper. En trøst for de mest ihuga løperne er at de litt tregere som regel ikke kommer seg like langt inn i skogene som dem.

Men vi skal ikke bagatellisere den største kilden til irritasjon: Økt bruk gir økt slitasje. Når menneske- og dyreføtter skal ferdes i de samme løypene som tusenvis av skiløpere, kan resultatet likne en slagmark. Vi må huske at det heter, som enkelte har påpekt i våre debattfora, skiløyper. Løypene kjøres opp for dem med «planker på beina». Og da er det både folkeskikk og en plikt å ikke tråkke dem ned. For selv om det er tillatt å gå til fots i løypene, har man ikke rett å tråkke dem ned. Hundeeierne er også kilde til frustrasjon: Flere medier skriver om at hundebæsj «flyter» i løypene. Løypemaskiner, ski og små barn fulle av hundens etterlatenskaper virker som dagligdags kost flere steder, og både Skiforeningen og Norsk Kennel Klub ber hundeeierne plukke med seg, eller kaste bæsjen inn i skogen.

Likevel har debatten på nett penset vekk fra det som var tema i den aller første saken vår, og som vi, dessverre, har et nytt eksempel på i dagens avis: Vold i løypa. At de aller ivrigste skiløperne, populært kalt dem i «kondomdress», ved flere anledninger har gått til fysisk angrep på den som går til fots eller for sakte, er helt uakseptabelt. Vi er skremt over den aggressiviteten som har kommet til syne i vinter. Når noen markabrukere regelrett slår ned andre markabrukere, uansett hva årsaken er, har det gått for langt. Vi håper vi slipper å se mer av dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.