*Nettavisen* Nyheter.

Leder

LEDER: «Uansvarlig av byråden å ikke ta brannmennene på alvor»

BLIR IKKE HØRT: En rekke brannmenn har varslet om farlig lav bemanning. Så langt har de ikke blitt hørt. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Den siste tiden har en rekke brannmenn i Oslo stått fram og fortalt om uholdbare arbeidsforhold. De forteller om lav bemanning, budsjettkutt og dårlig beredskap. Mange forteller at det i Oslo røykdykkes utenfor lovverket. Kravet er at fire brannmenn skal være til stede for at det skal kunne røykdykkes, men på grunn av lav bemanning skjer det flere ganger at det bare er to eller tre til stede.

Årsaken til lovbruddene er at brannmennene må prioritere å redde liv. Men nå har de fått nok, og roper varsku. De frykter at liv skal gå tapt, fordi brannvesenet må spare.

Det er viktig å presisere at brannmennenes historie representerer den ene siden av saken. Brannsjefen mener beredskapen i Oslo er forsvarlig, selv om han erkjenner at de har en hardt presset økonomi i etaten. Byråden på sin side sier hun har full tillit til brannsjefen, og at hun mener Oslo har det de trenger av brannberedskap.

Kan hende har hun rett. Imidlertid er ikke dette en situasjon der man kan gamble, håpe eller tro. Her må varslerne lyttes til, og deres informasjon ettergås umiddelbart. Noe annet er uforsvarlig og uansvarlig.

Årsaken er at dette ikke dreier seg om hvorvidt et kontor har nok personer til å fylle oppgavene de håper å rekke før deadline. Det er fordi Oslo brann- og redningsetat (OBRE) først og frems har som oppgave å redde liv.

Om det brenner hjemme hos noen, skal de kunne stole på at noen kommer dem til unnsetning. De skal vite at brannvesenet er de som sørger for skadebegrensning på eiendelene dine og som sørger for at alle i husstanden kommer seg trygt ut.

Det skal ikke være opp til brannmenn å velge om man redder en eldre dame som ikke kommer seg ut av sin brennende leilighet, eller barnet som sover i andre etasje på det brennende huset. Heldigvis for beboerne i Oslo mener brannmennene selv at å redde liv går foran alt – også å overholde et regelverk.

Men av hensyn til både deres og alle andre borgeres sikkerhet, bør byråden snarest sette i gang tiltak som beviser – og sørger for god nok brannberedskap for alle som bor i Oslo.

Leder i Mediehuset dittOslo

LES OM SITAUASJONEN I OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT HER:

Brannmann: – Farlig mangel på røykdykkere

Byråd Guri Melby mener brannberedskapen i Oslo er god

Varaordfører Libe Rieber-Mohn krever at brannmennene blir hørt

I møte med kommunen: Brannmenn har tro på lysere tider

Byråd på besøk hos brannvesenet: Vil ikke love økt bemanning

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag