*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Unødig oppstyr»

Rektor Eva Kjøge ved Møllergata skole var en av dem som måtte evakuere alle elever torsdag. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Det ble slått full alarm i Oslo-skolene torsdag. Alle elevene skulle evakueres med umiddelbar virkning. Brannslukkingsapparatene utgjorde en fare for elevenes sikkerhet.

Mens elevene ble skysset på dør, tikket det inn sms-er og e-poster til foreldre over hele byen. Folk måtte forlate arbeidsplassene eller andre viktige ærend for å hente sine håpefulle.

En potensiell fare for skade som i dette tilfellet skal selvsagt tas alvorlig.

Men det blir noe merkelig med en risikovurdering som først handler om flere uker uten handling, før alt skal skje i løpet av minutter.

Nå sier rektorer at ungene tok dette som ekstra bonusfri og uten dramatikk, og skolene tok det som en test av evakueringsrutinene. Den siden av saken er helt sikkert ok, men i denne saken har det virkelig gått hals over hode.

Allerede 24. august varslet Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap at det var en feil på apparatene. Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner.

Ventilen kan i verste fall løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten.

I Europa er det registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader. Det er solgt vel 94.000 slike apparater i Europa, hvorav omtrent 8360 i Norge, ifølge direktoratet.

Vi er selvsagt enig i at man skal tenke på sikkerheten i slike tilfeller. Men det er jo ikke slik at disse apparatene har eksplodert nærmest i hytt og pine. Uhell med 1 av over 8.000 apparater er ett for mye, og det er bra de fjernes. Men det må være lov å bruke et minimum av gangsyn.

Vel, faktum er altså at feilen på disse apparatene har man kjent til i snart to måneder. I andre kommuner er apparatene stille og rolig fjernet og erstattet med sikrere modeller.

Vi vet ikke hvor mange arbeidstimeverk som forsvant fra arbeidslivet i Oslo grunnet dette torsdag. Men at evakueringen skapte helt unødig bry og oppstusstuss er en forsiktig beskrivelse.

Det kan sikkert komme situasjoner der det kan være nyttig å øve på evakuering. Regelmessige brannøvelser ved Oslo-skolene som ivaretar det hensynet. La oss håpe at det er siste gang vi ser så mye oppstyr for så lite.

LES OM EVAKUERINGEN AV OSLO-SKOLENE HER:

– Jeg ble litt redd, vi fikk lite informasjon

Alle Oslo-skoler evakuert etter eksplosjonsfare

Rektoren fikk mediesirkuset i skolegården

Eksplosjonsfaren kjent for to måneder siden

Oslo-skolene klarert etter evakueringen

Må kanskje holde skolene stengt i morgen

Udramatisk evakuering på Munkerud

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag