RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Uproblematisk å være Rimi-student»

Om bare få dager er det studiestart ved universiteter og høgskoler, og i den forbindelse er den årlige debatten om studenters økonomi igjen på sitt varmeste. Årsaken er den store mangelen på offentlig støttete studentboliger.

De billigste boligene studentsamskipnaden disponerer er på kun 2.000 kroner i markedet, men når kun 14 prosent av studentene kan bo i slike, sier det seg selv at det blir høyt press på det private markedet. Der er prisene ganske annerledes.

Et kjapt søk på finn.no, viser at man får rom i kollektiv for rundt 5.000-6.000 kroner, sentralt plassert i Oslo. God standard og møblert er det også. Studenter får rundt regnet 9.500 kroner i måneden i lån og stipend, det vil si at leier man privat, går mye av dette til å betale husleie.

Det betyr ikke at det er noen form for krise for den oppvoksende generasjon.

GUIDE: Her får du billig øl i Oslo

Partiet Rødt uttrykker likevel bekymring for studenters ve og vel, fordi de frykter at studenter blir sittende i kassa på Rimi under studietiden, og at de således ikke får tid til å lese.

Vi mener det er en grunnløs bekymring. For la oss se litt på tallene. La oss si en student betaler 5.500 kroner for å bo i kollektiv. Det vi si at vedkommende har 4.000 kroner igjen av studielånet. Det bør holde godt til mat og andre faste utgifter.

Selvsagt trenger studenten også klær, bøker og sosiale aktiviteter. Til det må de tjene egne penger. Dette er langt fra nytt, studenter har til alle tider hatt ekstrajobb, uten å falle utenfor studiet av den grunn.

FERSK STUDENT I OSLO? Her får du tips for nybegynnere!

La oss si at de jobber i kassa på Rimi. Med en lønn på rundt 140 kroner i timen, to kvelder i uka (5 timer) og annenhver lørdag (8 timer per gang). Med en skatteprosent på rundt 20, sitter studenten igjen med 6.000 kroner i måneden.

Det tilsvarer altså en arbeidsinnsats på 56 timer i måneden, og en gevinst på 6.000 kroner. For unge, friske mennesker bør ikke det være uhørt, når man vet at studiene går over ti måneder, med undervisning godt under normerte arbeidsdager.

LES OGSÅ: Thea Lians tips til Oslo for en krølla femtilapp

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere